Svetski dan Roma u doba pandemije

0 490

Zbog pandemije korona virusa Svetski dan Roma neće biti obeležen kao do sada nizom manifestacija. Ovaj praznik se tradicionalno obeležava svake godine uz brojne kulturne manifestacije ali je ove godine sve otkazano zbog pandemije iako je jubilarnih 50 godina od početka obeležavanja praznika.
8. aprila 1971. godine u Londonu održan je prvi kongres Roma. On je rezultirao usvajanjem obeležja pripadnika romske zajednice: zastave, himne, univerzalni naziv Romi kao i usvajanjem strateških dokumenata od značaja za romski narod.
Predstavnica Roma u opštini Sečanj Katica Nikolić kaže: “Ovaj datum podseća i opominje da moramo nastaviti da se trudimo i radimo na sebi, kako bi skrenuli pažnju javnosti i institucija na prepreke sa kojima se Romi suočavaju u svakodnevnom životu. I na ovaj dan koji će već u sumrak utonuti u zaborav Romi poručuju da žele da budu ravnopravi građani ove zemlje i celog sveta.”
Povodom 8. aprila Svetskog dana Roma Predrag Rađenović predsednik opštine, Arsen Plahin predsednik Skupštine opštine Sečanj i Katica Nikolić predstavnica Roma u opštini Sečanj upućuju čestitke svim Romkinjama i Romima.

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i
Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.