Tribina Slobodana Mandića i Zorana Slavića „Panonia Via Hercegovina“

0 515

Sinoć je u Kulturnom centru Zrenjanina održana tribina pod nazivom „Panonia Via Hercegovina“ a na tribini se govorilo o književnom opusu Slobodana Mandića. Pored Mandića govorio je i Zoran Slavić, zrenjaninski književnik a kao i na svim predhodnim tribinama, moderator je bio urednik tribinskog programa Kulturnog centra Zrenjania, Đorđo Prstojević.


“Književni opus Slobodan Mandića je znatan, to je praktično jedna gromada unutar vojođanske književnosti, i karakteristično je to što razvoj njegove prozne umetnosti teče polako kroz godine tako da mnogi kritičari nisu uspeli godinama videti da se Mandićeva proza usložnjava i menja u onodsu na one usamljeničke price iz srca ravnice posvećene skoro isklučivo etnosu u kojem je on ponikao u koji su došli u Vojvodinu da bi u najnovijoj knjizi koja je dobila Ćopićevu nagradu, Manidćeva proza potpuno osvojila ovaj panonski prostor ipostala jedna mešavina kulturološka i književna koja pokušava da objasni svu tajanstvenost panonskog prostora koji je naseljavan i odseljavan, koji je istekao i tekao a ljudi u njemu dolaze i stavarju prosto neverovatnu kombinaciju jezike, kultra, religija i odličan su preduslov za jedan zaista autentičan književni svet koji Mandić danas ostavruje”….rekao je Zoran Slavić, zrenjaninski književnik.


Kao što smo naveli u ovodu, tribina je bila posvećena književnom opusu Slobodana Mandića vrsnog srpskog književnika iz Banata, koji je u svojim delima dao verne prikaze ove naše pitome i rodne ravnice isprepletane širokim ravničarskim rekama Tamišom, Tisom i Begejom.
Mandić je u svojim delima dao prikaz života u banatskim selima nastanjenim kolonistima iz Hercegovine i njihovoj emancipaciji u sredini u koju su došli. Naravno „ Zemlja priča“, Hercegovina u kojoj je sve počelo i kojoj su se uvek sve generacije banatskih hercegovaca uvek rado vraćale, zauzima posebno mesto u Mandićevoj književnosti i književnom izrazu.


Slobodan Mandić je književnik, novinar, publicista diplomirao je na Filološkom fakultetu, na Katedri za opštu književnost sa teorijom , Beogradskog univeziteta. Za svoja književna dela dobitnik je više prestižnih nagrada iz književnosti. Dobitnik je nagrade „Danko Popović“ za najbolju knjigu proze za 2016 god. Nagradom Matice srpske „Beskrajan plavi krug„ za najbolji roman na srpskom jeziku za 2018/2019 godinu, nagradom „Isidora Sekulić“ 2022 god. i nagradom „Svetozar Ćorović“ za roman „Regina Panonija“ 2021 godine…
Izvor: volimzrenjanin.com

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i
Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana