U Sutjesci 4 osobe zaražene tuberkulozom, od kojih je dvoje dece!

0 789

U Sutjesci su se pojavila četiri slučaja zarazne bolesti tuberkuloze, od kojih je dvoje dece, potvrdio je redakciji NMR INFO, izabrani lekar zdrastvene ambulante u Sutjesci, Miodrag Grbić.

tuberkuloza-srbija-konferencija-1328585176-53748

Njemu su se na pregled javile dve osobe sa visokom temperaturom i iskašljavanjem krvi, što su jasni simptome ove opasne i zarazne bolesti.

,,Pacijenti su se javili na pregled kada je bolest već uzela maha i oni su momentalno upućeni na dalje lečenje u bolnicu u Zrenjaninu’’, rekao je doktor Grbić.

Kako navode iz Centra za socijalni rad u Sečnju, jedna od zaraženih, pacijentkinja T.P. je bila u seksualnom kontaktu sa značajnim brojem ljudi i moguće je da se zaraza prenela. Ona je zarazila i svoje dvoje dece, a Centar za socijalni rad je tim povodom procenio da se o deci nije adekvatno brinulo, te je majka lišena roditeljskog prava i poslata na lečenje, koje je prvo odbijala.

,,Deca su sada na lečenju odvojena od majke, a za njih će se kasnije pronaći odgovarajuća hraniteljska porodica’’, izjavila je direktorka Centra za socijalni rad, Milimirka Antić.

Kako je javljeno iz sutješčanske ambulante,  preduzete su dodatne mere o sprečavanju daljeg širenja ove bolesti, a na građane se apeluje da obrate pažnju na simptome u svojoj okolini i da to prijave svom lekaru.

Tuberkuloza je zarazna bolest koja se preko bakterije prenosi vazduhom. Zarazu prenose najčešće već zaražene osobe kada kašlju ili govore u blizini druge osobe. Od momenta zaraze do pojave prvih simptoma prođe od 4 do 12 nedelja. Najčešći simptomi tuberkuloze su visoka temperature, pojava krvi u ispljuvku, noćno znojenje, gubitak apetita, mršavljenje i opšti osećaj slabosti.

Nataša Šaru

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i
Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana