Uhapsili dete zbog obaranja sajta "Masterkarda"

0 371

Holandska policija je uhapsila je 16-godišnjeg mladića zbog sumnje da je umešan u napade na veb sajtove „Masterkard“ i „Viza“, koje su, kako se pretpostavlja, izvršili simpatizeri veb sajta „Vikilis“ koji se bavi objavljivanjem poverljivih dokumenata i snimaka.
Policija, koja je osumnjičenog uhapsila u sredu veče u njegovoj kući u Hagu, saopštila je da je on priznao umešanost u napade na sajtove kompanija za izdavanje kreditnih kartica. Policija je tom prilikom zaplenila kompjutere i uređaje za skladištenje podataka. Uhapšeni mladić, čije ime policija nije objavila, ali je potvrdila da je reč o holandskom državljaninu, nalazi se u pritvoru i treba da izađe pred sudiju, piše Vol strit džornal.

Holandska policija veruje da je ovaj mladić član veće grupe simpatizera „Vikiliksa“ koji vrše napade na veb sajtove tako što kompjuterima „preplave“ server i on nije u stanju da prikaže veb stranicu. Policija nastavlja istragu koja obuhvata istraživanje mogućnosti da su u napade umešani i drugi holandski državljani, navodi američki list.

Kompanije „Masterkard“ i „Viza“, koje su nedavno prekinule saradnju sa „Vikiliksom“, nalaze se na spisku organizacija i pojedinaca čiji su se veb sajtovi proteklih dana našli na meti napada. Veruje se da hakeri sajber napadima sprovode odmazdu protiv onih koji su se na bilo koji način, po njihovom mišljenju, ogrešili o „Vikiliks“. Napadi su naročito intenzivirani posle predaje osnivača „Vikiliksa“ Džulijena Asanža londonskoj policiji.

Asanž (39) se londonskoj policiji predao u utorak, na osnovu poternice za hapšenje, koju je Interpol prošle sedmice raspisao zbog toga što su ga dve Šveđanke optužile za silovanje. Sud nije dozvolio njegovo puštanje na slobodu uz kauciju i on se nalazi u pritvoru, gde čeka saslušanje koje je zakazano za sledeću sedmicu. Asanž nije formalno optužen i tvrdi da nije kriv.

Veb sajt „Vikiliks“ nalazi se pod pritiskom od kada je 28. novembra počeo da objavljuje poverljivu diplomatsku prepisku između Stejt departmenta i američkih ambasada i konzulata, u saradnji sa listovima Gardijan, Njujork tajms, Pais, Mond i Špigl.

Grupa koja stoji iza napada sastoji se od labavo povezanih pojedinaca koji sebe nazivaju „anonimusima“. Nije jasno ko je njihov vođa ili predstavnik, zaključuje Vol strit džornal. I američke vlasti pažljivo prate hakerske napade na veb sajtove kompanija i organizacija koje su se uključile u kampanju protiv „Vikiliksa“. „Svesni smo incidenata. Istražujemo ih“, rekao je na konferenciji za novinare državni tužilac Erik Holder.

Autor: Agencija Tanjug – Glas javnosti

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana