Ujed pirane jači od ujeda Ti-reksa

0 697

Neobično veliki mišići čeljusti crne pirane (Serrasalmus rhombeus) omogućavaju joj snagu ujeda 30 puta veću od njene težine, što je bez premca u prirodi, ističe se u studiji objavljenoj u stručnom časopisu „Scientific Reports“, prenosi AFP.
piranaDruge životinja, poput velike bele ajkule, hijene ili aligatora imaju snažnije ujede, ali ma koliko bio strahovit, njihov ugriz ne deluje tako impresivno kada se uporedi sa njihovom veličinom i težinom, navode naučnici.

U poređenju sa svojim relativno malim telom – dugačke su svega 20 do 37 santimetara, crne pirane imaju ujed koji čak nadmašuje ujed praistorijskih monstruma poput Tiranosaurusa reksa i divovskog morskog psa Megalodona, tvrdi tim naučnika iz SAD, Egipta i Brazila koji su proučavali 15 pirana iz Amazona.

Izmerena snaga ujeda pirane iznosi 320 njutna (N), što je gotovo tri puta više od ujedna američkog aligatora uporedne veličine.

Njutn se definiše kao količina sile potrebne za ubrzanje mase jednog kilograma kroz jedan metar u sekundi na kvadrat.

Pirane to postižu zahvaljujući izrazito velikim mišićima čeljusti koji čak čine više od dva odsto telesne mase ove ribe.

Istraživači su iskoristili prikupljene podatke i da bi procenili snagu ujeda davno izumrle megapirane paranensis, koja je živela u Miocenskom periodu, pre 23 do 5,3 miliona godina.

Fosilne rekonstrukcije pokazuju da je ova praistorijska riba bila duga oko 70 santimetara i teška oko 10 kilograma, a da je njen ujed iznosio između 1.240 i 4.749 N, što znači da je bila u stanju da pregrize kornjačin oklop ili poveću životinju.

Naučnici navode da je snaga njenog ugriza bila jednaka snazi ugriza velike bele ajkule, teške više od 400 kilograma.

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i
Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana