Ukradeni švedski atlas nađen u Njujorku

0 475

Redak atlas koga je pre nekoliko decenija ukrao iz Kraljevske biblioteke u Švedskoj jedan od glavnih bibliotekara pronađen je u Njujorku i vraćen je vlasnicima
NjUJORK – Redak atlas koga je pre nekoliko decenija ukrao iz Kraljevske biblioteke u Švedskoj jedan od glavnih bibliotekara pronađen je u Njujorku i vraćen je vlasnicima.

Švedske i vlasti SAD pokazale su 415 godina star Vitflit atlas na jučerašnjoj pres konferenciji. Knjigu je napravio Kornelijus van Vitflit, a u njoj se nalaze najranije mape Amerike, prenose svetske agencije.

Ovaj atlas se nalazio više od 300 godina u Kraljevskoj biblioteci u Švedskoj pre nego što je ukraden. Širom sveta, postoji samo osam primeraka ove retke knjige, navedeno je iz biblioteke.

Atlas je bio jedan od 56 retkih knjiga, koje je ukrao šef jednog odeljenje Kraljevske biblioteke Andres Burijus i prva koja je pronađena.

Burijus je krao knjige od 1995. do 2004. godine, skoro sve vreme dok je bio zaposlen u biblioteci, a kasnije se ubio.

Atlas iz 1597. godine sadrži 19 regionalnih mapa, uključujući prve štampane mape onoga što je tada smatrano da je Kalifornija precizno oslikavajući poluostrvo , a prema rečima Gregora Bergvala, bibliotekara biblioteke mapa, sve druge tada štampane mape prikazuju Kaliforniju kao ostrvo.

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana