Uputi za preglede važe šest meseci

0 1.713

Zakon o zdravstvenoj zaštiti od 1. avgusta ove godine uveo novi način prepisivanja lekarskih uputa pacijentima.
Do sada je bolesnik najpre morao da za pregled kod specijaliste dobije uput, a ako bi mu bila potrebna neka dodatna analiza ili još neki pregled u kratkom roku, morao je ponovo da ide kod svog lekara, i to svaki put, za novi uput. Od sada će specijalista direktno, bez posredstva izabranog lekara, pacijenta upućivati na sva potrebna ispitivanja.
Ukoliko je pacijentu u periodu od 6 meseci neophodan i kontrolni pregled kod istog lekara specijaliste, neće morati da donosi poseban već je dovoljan uput koji već poseduje. Posle svih pregleda koji su neophodni jednom pacijentu lekar specijalista je obavezan da izabranom lekaru napiše izveštaj na koje sve preglede je pacijent upućivan i predloziti terapiju za lečenje.
Još jedna olakšica za bolesnike koji boluju od karcinoma i kojima je neophodno zračenje, ubuduće tu uslugu moći će da obave u najblizoj ustanovi od mesta stanovanja tako da neće biti obavezujuće da se odlazi u Sremsku Kamenicu. Takođe i ovi bolesnici više neće morati posle svake terapije po novi uput.

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i
Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana