Velika Iza Vlaha Bukovca

0 925

Velika Iza posle restauracijeIzložba Velika Iza Vlaha Bukovca u Domu Vojske Srbije u Beogradu biće održana od 17. septembra do 2. novembra 2013. godine. Pola veka od kada je poklonjena Novom Sadu, slika Velika Iza ponovo će se naći u Beogradu, prvi put javno izložena, nakon reastauracije u konzervatorsko-restauratorskom odeljenju Galerije Matice srpske.
Kako je na konferenciji za novinare istakao direktor Medija centra “Odbrana” potpukovnik Slavoljub М. Marković, taj jedinstveni projekat predstavlja nastavak uspešne saradnje Spomen-zbirke Pavla Beljanskog u Novom Sadu i Medija centra „Odbrana“ započete 2011. godine, postavkom Kolekcije Pavla Beljanskog u Beogradu.
Upravnica Spomen-zbirke Pavla Beljanskog dr Jasna Jovanov je upoznala prisutne s burnom i zanimljivom istorijom monumentalne slike kojom je Vlaho Bukovac kao mladi slikar na pariskom Salonu 1882. godine osvojio Zlatnu medalju i prvi put pobudio pažnju francuske javnosti. Inspirisana istoimenim bulevarskim romanom Aleksisa Buvijea objavljivanog 1879. godine u listu La Lantern, reprodukcija slike objavljena je i prodata u više hiljada primeraka. Kolekcionar i diplomata Pavle Beljanski je sliku kupio Vlaho Bukovac u ateljeu1929. godine na aukciji u palati Druo u Parizu. Sve do darivanja Spomen-zbirci (1965) Velike Ize, uz uslov da se ustanovi Nagrada Spomen-zbirke Pavla Beljanskog za najbolji diplomski rad iz istorije umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu, slika nije izlagana u Beogradu. Nakon pet decenija, ona će se ponovo naći u Beogradu, javno izložena nakon reastauracije u konzervatorsko-restauratorskom odeljenju Galeriji Matice srpske.
Izložba će imati taktilni segment namenjen slepima i slabovidima. Prateći program tokom trajanja izložbe obuhvatiće stručna vođenja i predavanje o Bukovcu i slikarstvu njegovog doba u Srbiji, promocije novih izdanja Spomen-zbirke, projekcije dokumentarnih filmova i radionice za decu i studente. Autorke izložbe su dr Jasna Jovanov i Milica Orlović Čobanov.
Prilikom zatvaranja izložbe, 2. novembra biće održana svečana ceremonija 46. dodele Nagrade Spomen-zbirke Pavla Beljanskog.

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i
Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana