Zadrugari ZZ „Sloga“ iz Krajišnika promovisali petogodišnji program razvoja

0 675

Zemljoradnička zadruga “Sloga” iz Krajišnika je prošle nedelje održala izbornu Skupštinu i predstavila program razvoja zadruge za period 2022-2027 godine.
Za predsednika UO ZZ ˝SLOGA˝ Krajišnik ponovo je izabran Zoran Jerković a za predsednika Skupštine izabran je Ivan Petraković.
U nastavku, posle izborne Skupštine održana promocija programa razvoja zadruge na kojoj su bili prisutni predstavnici: Ministarstva za brigu o selu, Pokrajinskog sekreterijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Zadružnog saveza Vojvodine, Ambasade Islamske Republike Iran i Austrije, Srpske akademije nauka i umetnosti, Poljoprivrednog fakulteta Novi Sad i Ekonomskog fakulteta Beograd, inostranih i domaćih kompanija i strateških i partnerskih zadruga,
Zadrugari su pokrenuli inicijativu uspostavljanja saradnje sa poljoprivrednim subjektima iz Islamske Republike Iran na polju razmene poljoprivrednih proizvoda za veštačko đubrivo i sadni materijal. Institucionalni okvir za takav projekat daje međudržavni sporazum o saradnji između Srbije i Irana. Oni predlažu da se iz Banata izvozi kukuruz, pšenica, suncokret… u zamenu za kvalitetno đubrivo iz Irana.
Ideju su podržali i Vojislav Mrkšić, vlasnik ZZ „Mrkšićevi salaši“ iz Srpskog Itebeja, braća Ištvan, i Nandor Vereš, iz ZZ „Agrosoj“ iz Neuzine, Radovan Bokić iz ZZ „Bokić“ iz Kleka i vlasnici još nekih zemljoradničkih zadruga u srednjem Banatu, sa kojima 34 zadrugara ZZ Sloga iz Krajišnika, uspešno sarađuju.
Uz razvoj ratarske proizvodnje i povećanje skladišnih kapaciteta zemljoradnička zadruga Sloga krupnim koracima realizuje razvojni program koji podrazumeva unapređenje voćarstva i ratarstva kroz koncept održivog sela, čulo se na godišnjoj skupštini te zadruge na kojoj je predočen i plan izgradnje malih proizvodnih aneksa, odnosno bio bašta kako be se seosko stanovništvo dodatno osnažilo, a mladi zadržali u Krajišniku.

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i
Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana