Заорила се крајишка ојкача

0 1.832

Крајишник у знаку јубилеја сеоског културно – уметничког друштва

krajisnik1

Свечаност поводом 40 година КУД-а „Јандрија Томић –Ћић” у Крајишнику, показала је колико овдашњи народ воли своју традицију, песму и омладину која је негује. Сала и хол месног Дома културе прошлог петка нису били довољни да приме све који су дошли на прославу. Свечарском тону су допринели и угледни гости, чланови КУД-а „Копаоник” из Лепосавића, доносећи мелос из колевке српства. Њихов кореограф Ђорђе Вукушић није веровао да ће у Војводини чути крајишке ојкаче, нити наћи село које тако негује своју баштину, уз то у велелепном дому.

Обележавање јубилеја отпочело је признањима. Две специјалне плакете додељене су ветерану српског глумишта Сави Дамјановићу, оснивачу првог аматерског позоришта у Крајишнику и утемељитељу аматеризма, и председнику сечањске општине Предрагу Милошевићу, уз захвалност за обезбеђене изузетне услове, као и за помоћ свеукупном функционисању КУД-а. Додељено је још 10 захвалница и плакета заслужнима за рад друштва. Захваљујући на признању, Милошевић је истакао да је овај КУД, са децом и младошћу коју деценијама окупља, нешто најквалитетније што општина има, и најбољи репрезент ове средине; обећао им је даљу свесрдну подршку, почев од предстојећег гостовања у Аустрији.

Активни чланови КУД-а су, пак, са своје стране доделили плакете кореографу Мирославки Родић и председнику Ненаду Вејиновићу, који сада својим ентузијазмом држе Друштво на окупу. Поводом jубилеја, објављена је и монографија КУД-а, из пера Бранка Атлагића, његова десета књига инспирисана родним селом.

После величанственог концерта, уследило је дружење. Део гостују ноћио је по кућама у селу, а део у Хотелу „Црвени цвет”, где их је дочекао Предраг Милошевић. Договорена је и сарадња са Лепосавићем, и уручен позив за велики међународни фестивал фолклора у овом месту.

ТИМ СА 500 ИГРАЧА

Кроз КУД је прошло око 500 активних аматера, председавало је 13 председника, први је био Мирко Ковић, фолклор је водило 15 кореографа, Слободан Поповић Бобан био је први. Наступали су на позорницама целе Србије и некадашње Југославије, а гостовали су и више пута у Румунији, Немачкој, Пољској, Француској. Одржавају интензивну сарадњу са подручјем Републике Српске.

С. М. – Лист Зрењанин

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i
Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana