Zaštita hrasta lužnjaka i drvoreda dudova

0 769

SEČANJ: Pokrajinski zavod za zaštitu prirode uvrstio je na listu predloga za stavljanje pod zaštitu stablo hrasta lužnjaka, starog više od 150 godina,

dudovi

Vredno staro drveće u Sečnju koje se nalazi u Sečnju, na adresi Vožda Karađorđa 116, u dvorištu zgrade. Hrast je visok 25 metara i spada među vrednije primerke dendro fonda na ovom podneblju. Takođe, drvored dudova u Jaši Tomiću, dug oko 650 metara sa 88 stabala, mogao bi se uskoro naći pod zaštitom države.

„Analizom istorijske građe uočeno je prikazivanje levog drvoreda na katastarskim kartama drugog vojnog premera Austro-ugarske monarhije koje datiraju iz perioda između 1806. i 1869. godine. Desni drvored se pojavljuje na kartama trećeg vojnog premera izrađenog između 1886. i 1887. godine. Drvored je dobre kondicije i vitalnosti, a sukcesivno je obavljana radikalna rezidba grana do debla”, navodi se u dopisu Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode i dodaje da je poželjno popuniti drvored na praznim mestima, primercima iste vrste, kako bi se obezbedio kontinuitet drvoreda.

Ovakav odgovor usledio je nakon što je Odeljenje za privredu, razvoj, inspekcijske poslove i zaštitu životne sredine Opštine Sečanj uputio zahtev Pokrajinskom zavodu da stavi pod zaštitu stabla na nekoliko lokacija u ovoj srednjobanatskoj komuni. Za razliku od hrasta lužnjaka i drvoreda dudova, stabla platana, koja se nalaze u centru Sečnja, za sada ne mogu da računaju na zaštitu države.

Sečanjski platani vitalnošću i dekorativnošću spadaju među vrednije predstavnike svoje vrste na ovdašnjem podneblju i, po mišljenju Pokrajinskog zavoda, trebalo bi ih sačuvati, ali za sada ne ispunjavaju uslove za stavljanje pod posebnu zaštitu države. Zavod je mišljenja da bi prilikom održavanja i negovanja zelenih površina platanima trebalo posvetiti posebnu pažnju i očuvati njihovu vrednost, da bi se kao takva ubuduće stavila pod zaštitu.

Ž.B.-Dnevnik

Mišljenje Zavoda za zaštitu prirode možete pogledati ili preuzeti ovde.

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i
Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.