Završena 49. Pokrajinska smotra recitatora – izabrani najbolji za Valjevo

1.111

Ovu manifestaciju organizovao je „Savez umetničkog stvaralaštva amatera Vojvodine“ i „Obrazovni kulturnog centra Sečanj“. Već 26 godina Sečanj je domaćin recitatorima sa teritorije cele Vojvodine. Kao i prethodnih godina, tri takmičarska dana bila su ispunjena kvalitetnim stihovima i medijski veoma propraćena.

Od ukupno 181 recitatora na Republičku smotru plasiralo se 27 takmičara, po devet iz svakog uzrasta. Tu  strogu selekciju  mogu da prođu samo najbolji. Svakog dana proglašena su po 3 takmičara čiji je nastup bio na najvišem nivou. Tokom ta tri dana žiri i publika čuli su recitacije na srpskom, mađarskom, rumunskom, rusinskom, slovačkom i hrvatskom jeziku.

Prvi dan bio je rezervisan za najmlađi uzrast. Recitatori su plenili talentom, glasom i interpretacijom. Svi su uspešno pobedili tremu od koje na sceni nije bilo ni traga. Noemi Božić, Višnja Vilov i Laura Jovanović proglašene su za najbolje recitatore tog dana. Osim njih, plasman na republičku smotru ostvarili su: Mihajilo Grujić, Jana Jambrih, Tijana Lukić, Tijana Marković, Stefan Seratlić i Tatiana Filipović.

Učenici od petog do osmog takođe su se pokazali u dobrom svetlu, pa je žiri većao skoro čitav sat o tome ko je zaslužio plasman u Valjevo. Od 63 recitatora ovog uzrasta u narednom krugu nastupiće Reka Vanka, Marcela Ganjiova, Marko Grujić, Uroš Mihajlović, Valentina Novta, Luka Nogavica, Vuk Radojković, Andrej Simansić i Ivan Huska. Recitacije s najozbiljnijom tematikom govorili su iskusni takmičari, od kojih su pojedini po sedmi put učestvovali na pokrajinskoj smotri. Osim dobro poznatih pisaca kao što su Desanka Maksimović, Dobrica Erić i Mike Antić, recitatori su govorili i stihove Tina Ujevića, Gavrila Stefanovića Venclovića, Grigora Viteza, a nekolicina se predstavila sa autorskim pesmama.

Žiri je poslednjeg takmičarskog dana imao najteži zadatak, jer po rečima predsednika žirija, nezapamćena je takva konkurencija u ovom uzrastu. Tome u prilog ide činjenica da je Zlatna diploma predviđena  za 18 najboljih recitatora pojedinog uzrasta, a ove godine čak 26 srednjoškolaca je ponelo ovo priznanje.

Stručni žiri činili su:

Miodrag Petrović, glumac Srpskog narodnog pozorišta i predsednik žiija

Katalin Fazekaš, profesor mađarskog jezika

Ana Hrćan Leskovac, profesor slovačkog jezika

Danijela Radu, profesor rumunskog jezika

Katarina Čeliković, profesor hrvatskog jezika

Amalija Kovač, profesor rusinskog jezika

Drugog takmičarskog dana  Branislava Rudan pozdravila je prisutne poželevši im dobrodošlicu. Takmičarima i njihovim mentorima zahvalila se na angažovanju i trudu koji ulažu u misiju negovanja kulture i jezika: “Mika Antić je govorio da je poezija torba puna nevidljivih suvenira. Hvala vam što ste danas ovaj prostor oplemenili i napunili ovu salu tim suvenirima.” rekla je Branislava Rudan na kraju obraćanja.

Goste i učesnike pozdravio je i Predrag Rađenović, predsednik opštine Sečanj.

Pokrajinska smotra recitatora „Pesniče naroda mog“ naredne godine proslaviće pola veka postojanja. Od prvog održavanja cilj koji ima ostao je nepromenjen, a to je razvijanje osećaja za osnovne etičke i estetičke norme koje sadrži poezija i očuvanje maternjeg jezika kao osnovnog obeležja nacionalnog identiteta. Sečanj kao domaćin je i ove godine dobio pohvale za besprekornu organizaciju, a Obrazovnog kulturnog centra nastojaće da taj kredibilitet održi.

Galerija slika

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i

Komentari su zatvoreni.