Zbirka dr Borislava Jankulova u Jaša Tomiću

0 247

JAŠA TOMIĆ: Problem sa statusom i stanjem zbirke u Jaša Tomiću, koju je za sobom ostavio dr Borislav Jankulov, nije od juče.
Stanjem vredne zbirke istoričara i pedagoga rođenog u Sefkerinu, a koji se posle penzionisanja preselio u rodno mesto svoje supruge Lenke Gađanski, bave se, na svoj način, i Narodni muzej Zrenjanin, ali i rukovodstvo sela Jaša Tomić.
– Nažalost, vredna, rekao bih i impozantna zbirka dr Borislava Jankulova, nije dovoljno poznata javnosti. Niti je adekvatno zbrinuta, niti je na pravi način otvorena za javnost – kaže za „Dnevnik“ član Saveta Mesne zajednice Jaša Tomić Spaso Mladenovski.


Deo zbirke, koja se sastoji od nameštaja, knjiga, istorijskog i arheološkog materijala, koji je dr Borislav Jankulov prikupljao, kao i vrednog etnološkog materijala i slika, nalazi se u spomen- sobi u seoskom Domu kulture. Soba nije stalno otvorena za posetioce. Sam objekat Doma kulture nije u dobrom stanju, zahteva ulaganje, a seosko rukovodstvo ima velike planove.
-U Jaši Tomiću nema mnogo čega vrednog kao što je ova zbirka, niti mnogo tako znamenitih ljudi, kao što je dr Borislav Jankulov, da bismo to ispustili. Dobro bi nam došla pomoć zrenjaninskog Narodnog muzeja u vezi sa zbirkom, kako bi se ona na pravi način obradila i sačuvala. Planiramo i da otkupimo kuću velikog slikara Stevana Aleksića, kao i da se pobrinemo da dostojno mesto dobije i zaostavština pisca Arsena Diklića – ističe Mladenovski.


I u Narodnom muzeju Zrenjanin smatraju da vredna zbirka dr Borislava Jankulova zaslužuje mnogo više brige i pažnje. Zato su rešavanje pitanja statusa zbirke uvrstili u svoj plan i program rada za narednu godinu.
– Vredna zbirka čuva se u neadekvatnim uslovima i nije muzeološki obrađena. Trebalo bi pronaći modalitet saradnje između sela, odnosno Doma kulture i muzeja, kako bi se zbirka sačuvala i dobro konzervirala. Zbog loših uslova, pre izvesnog vremena su u muzej, iz zbirke dr Jankulova, prebačene dve slike Stevana Aleksića i jedna vredna garnitura za sedenje. Želimo da se što više artefakata adekvatno zbrine i da bude dostupno javnosti na pravi način, jer ova zbirka to zaslužuje – smatra kustos Narodnog muzeja Zrenjanin Dejan Vorgić.


Dr Borislav Jankulov je do smrti živeo u selu Jaša Tomić. Sve što je imao, ostavio je selu. Kuću u kojoj je živeo takođe je ostavio selu, uz amanet da se u njoj otvori muzej, u kom bi bili izloženi predmeti koje je za života prikupio. Niti je kuća ostala u vlasništvu sela, niti je u njoj ikada otvoren muzej. Samo jedan deo zbirke nalazi se u spomen- sobi, drugi se nalazi u podrumu, potpuno neadekvatno zbrinut.
Meštani imaju ambiciozne planove, ne bi li oživeli Dom kulture i ne bi li promovisali ono vredno što u selu i dalje postoji i što bi moglo da bude zamajac turističkom razvoju. Koliko je to realno i šta će se u međuvremenu dešavati sa ovom vrednom, javnosti nedovoljno poznatom zbirkom, ostaje da se vidi.
Ž. Balaban
Izvor: Dnevnik.rs

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i
Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana