„ŽENSKI RAZGOVORI“ (O MUŠKARCIMA)

0 583

U subotu, 18.05.2024. godine, u Domu kulture u Jaši Tomiću premijerno je izvedena pozorišna predstava „Ženski razgovori“ u izvođenju AP „Đorđe Damjanov Đekša“.
Režiju potpisuje Fedor Popov, dobro poznati reditelj iz Padine, koji se režijom bavi gotovo četrdeset godina, i iza koga su mnoge uspešne predstave, od Padine, Kovačice, Erdevika, Kruščića, Beograda… Mnoge od njih domaća publika je imala priliku da vidi na festivalu FETRA. Međutim, mnogi ne znaju da je on svoju pozorišnu avanturu započeo još kao student mašinstva u Beogradu, gde je u „Krsmancu“ prvo igrao u predstavama širom stare Jugoslavije.


Fedor Popov je rođen 1944. godine u Padini. Završio je srednju tehničku školu i Tehnički fakultet u Beogradu. Kao glumac, učestvovao je u više od 400 predstava u Akademskom pozorištu “Branko Krsmanović”. Posle sedamnaest godina glumačkog staža, počeo je da se bavi režijom. Bogato iskustvo stekao je zahvaljujući saradnji sa mnogim poznatim rediteljima tog vremena, kao što su Miroslav Belović, Vida Ognjenović, Slobodan Boda Marković, Ljubiša Ristić, Oliver Viktorović, Velja Mitrović, Vladimir Lazić, Primož Bebler, Aleksandar Đorđević, Ježi Grotovski, Mario Riči…
Dobitnik je Oktobarske nagrade grada Beograda, zatim Plakete “Mata Milošević”, Memorijalne nagrade “Mirko Tatalović Čira” koju dodeljuje Savez amatera Vojvodine, plaketa “Đorđe Damjanov Đekša” takođe od Saveza amatera Vojvodine…
Od samog početka bavljenja režijom posvetio se slovačkim amaterskim pozorištima u Padini, Kovačici, Erdeviku, Kulpinu i Vojlovici. Radio je i u srpskim sredinama Pančevu, Kruščiću, Beogradu, kao i u inostranstvu. Prema njegovim rečima, najpre je počeo da se bavi glumom i to sasvim slučajno, jer je kročio u dobro pozorište. Režijom je počeo da se bavi kasnije, jer se, kako kaže, sa velikim glumačkim iskustvom zatekao u sredini u kojoj je pozorište tinjalo, i pojavila se potreba da ga neko spasi.
Popov je svojim radom značajno obeležio vojvođansku pozorišnu scenu kroz režiju, adaptaciju, dramaturgiju, repertoar, prevod tekstova i izbor scenografije, kostima i muzike. Dobitnik je mnogih nagrada. Najviše nagrada je dobijao za režiju, ali i za sve ostale pozorišne elemente.


-“Svojim dolaskom u Jašu Tomić značajno je doprineo kvalitetu našeg pozorišta, a kako sam kaže, i njemu je čast da radi sa takvim ansamblom kao što je naš. Posebno zadovoljstvo predstavlja rad sa ženskim delom ansambla i vanserijski talentovanim glumicama.
Izborom teksta i postavljanjem ovog, do sada mnogo puta igranog komada, Fedor je imao zaista težak zadatak. Trebalo je, na večito aktuelnu temu žensko-muških odnosa koje je tako dobro obradio Duško Radović u svojoj Zbirci od preko 150 kratkih priča pod nazivom “Ženski razgovori”, odabrati odgovarajuće, napraviti adekvatnu glumačku podelu i učiniti ih gledljivim publici. Od jednostavne, narativne forme koja je izuzetno težak zadatak svakom glumcu i glumici, Fedor je, radnju (uslovno rečeno-radnju) smestio u 20-te godine XX veka, pri tom je vešto izmeštajući kroz razne ambijente. Iz damskih salona, do taksi i autobuskih stajališta, preko Luna parka, sve do groblja (a gde bi drugo), glumice nam pričaju svoje priče i uvode nas u svu složenost muško ženskih odnosa. Kroz komičan i veoma zanimljiv način, uz “nepodnošljivu lakoću” glumačke igre i adekvatan izbor muzike, sa veoma duhovitim scenskim rešenjima, reditelj je ovu večitu temu učinio izuzetno dopadljivom, gledljivom i scenski atraktivnom, istovremeno je obojivši svojom osobenom rediteljskom poetikom. Predstavu počinje i završava devojčica, koja već ima svoja razmišljanja o braku, ljubavi i muško ženskim odnosima. Naravno, radi se o stereotipima, veoma pogrešnim, koje je već čula…pogodite od koga. Tako je cela predstava zaokružena u jednu kompaktnu celinu, i bez obzira na svoju nepretencioznost, ona ipak nosi u sebi neku vrstu pouke i opomene. Naravno, celu predstavu su, veoma duhovito i razigrano obeležila, pogodićete, dva muškarca…
Osim režije, Fedor Popov potpisuje i izbor tekstova, adaptaciju, scenografska rešenja, izbor muzike…
Značajan doprinos ukupnom vizuelnom identitetu predstave dala je Darija Prokopjeva. Ona je predstavu potpuno zakopčala u epohu. Svojim kostimografskim rešenjima i izradom kostima, kao i šminkom, Darija je značajno uticala na veoma povoljan ukupan utisak o predstavi.
I dok se utisci sa premijere još uvek sležu, već stižu pozivi za gostovanja. U nedelju, 26.05.2024. godine igramo na Susretima amaterskih pozorišnih društava Vojvodine u Bačkoj Palanci, gde ćemo igrati na zatvaranju, u čast pobednika i nagrađenih.”, za NMR Info izjavio Darko Grahovac, predsednik KUD-a „Dr Borislav Jankulov“.

Galerija slika

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i
Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana