ZORAN JERKOVIĆ, PREDSEDNIK UPRAVNOG ODBORA ZZ „SLOGA” IZ KRAJIŠNIKA

0 1.488

Samo zadruge mogu da vrate život u sela
Pre pet godina Ministarstvo za brigu o selu počelo je aktivnosti vezane za oživljavanje zemljoradničkih zadruga (ZZ). Započeta je realizacija programa „500 zadruga u 500 sela”. Računa se da je od 2017. godine do danas u Srbiji osnovano ili obnovljeno blizu hiljadu zadruga.
Nekako uporedo sa navedenim aktivnostima, ponovo je zaživela i ZZ „Sloga” iz Krajišnika. Ona je osnovana krajem prošlog veka, ali nije imala većih aktivnosti izuzev što je uspela da se održi sa nekolicinom udruženih zadrugara. Tek kada je grupa preduzimljivih zadrugara, koje je predvodio Zoran Jerković, pokrenula ozbiljnije aktivnosti u uduživanju i došla do konkretnih rezultata.
– Danas okupljamo 32 zadrugara i obrađujemo oko 800 hektara zemlje. Da li smo zadovoljni postignutim? I jesmo i nismo. Najvažnije je da su zadrugari stekli poverenje u ovakav oblik udruživanja i rada. Na primer, prošle godine imali smo realizaciju od oko milion i trista hiljada evra što je i najznačajniji promet u proteklih pet godina – ističe Zoran Jerković, predsednik Upravnog odbora „Sloge”.
Ostvaren je niz ambicioznih planova – od izgradnje podnog skladišta i njegovog opremanja, do otvaranja biobašte, ulaganja u etno turizam.
– Izgradili smo sopstveno podno skladiše. Uz pomoć ministarstva za razvoj sela i obezbeđenih 150 hiljada evra pristojno smo ga tehnički opremili. Oko biobašte predstoje nam ozbiljnije aktivnosti kako bismo planove u praksi realizovali – nastavlja naš sagovornik.


On ističe da je upravo oživljavanje zemljoradničkih zadruga jedina mogućnost i način da se ožive sela koja su, poput Krajišnika i drugih mesta u ovom delu Banata, ostala prazna.
– Porodično živim u Novom Sadu, ali su supruga i sin aktivirali dva registrovana poljoprivredna gazdinstva na roditeljskom imanju. Danas obrađujemo oko devet jutara zemlje od čega su 3,5 jutra voćnjaci. Imamo i manji pogon za preradu rakije. Na ličnom primeru želim da pokažem da se u selu može raditi, pristojno privređivati i lepo živeti – naglašava Jerković.
On je, podsetimo poznato ime u svetu karatea, i to ne samo u Srbiji, već i u svetu. Sada je svoju borilačku strast i upornost preneo na jedan novi teren.
– Dosta toga sam „pokupio” putujući i radeći širom sveta. Uvideo sam da su voda i hrana najvažniji ciljevi svake svetske politike i planova razvoja. Nismo ni svesni kakva nam se prilika u Srbiji, a pogotovo u Vojvodini, pruža da u tom segmentu ostvarimo značajne izvozne rezultate. Evo, ovih dana za jednu malu zadrugu iz Krajišnika već se interesuju strani partneri iz Austrije, Irana i Mađarske. Oni su spremni za zajednička ulaganja i unapređenje poljoprivredne proizvodnje u Krajišniku – iskren je Jerković koji hvali dosadašnju saradnju sa zadrugama „Agrosoj” iz Neuzine, „Grinlajf” iz Crepaje i „Agrolist” iz Banatskog Karađorđeva.
– Zašto se jednog dana ne bismo bolje i čvršće povezali upravo u zadrugarstvu u pravcu nekakvog Zadružnog kombinata? Jer, značajniji kupci i investitori danas u svetu traže veće obradive površine i količine pšenice, kukuruza, suncokreta… – zaključuje Jerković.
On naglašava da „Sloga” očekuje da sudski povrati oko 700 hektara oduzetog zemljišta. U ovom kolektivu pripremaju se za godišnju izbornu skupštinu. Ona će biti održana početkom aprila i tada će biti predstavljen petogodišnji razvojni plan. U tome će posebnu ulogu imati mlađi zadrugari od kojih se očekuje da učine odlučujući iskorak u potpunoj afirmaciji ovog vida okupljanja u selima.


ŽIVETI SA SELOM
– Uvek smo spremni da, kao društveno odgovoran kolektiv, pomognomo našoj Osnovnoj školi, kulturno-umetničkom društvu, udruženju žena i drugim organizacijama u Krajišniku. Jačanjem zadruge ta pomoć bi bila izdašnija i značajnija za brojne aktivnosti u selu – kaže Dragan Grahovac, direkor ZZ „Sloga”.
DRŽAVNA PODRŠKA 2,2 MILIJARDE
Poznati privredni analitičar i dugogodišnji član Odbora za selo Branislav Gulan iz Novog Sada ističe koliki je značaj podrške države u spasavanju srpskih sela.
– Do sada je 106 zemljoradničkih zadruga dobilo oko 2,2 milijarde nepovratnih srdstava za osnivanje i opremanje zadruga u isto toliko sela. Tu je i pomoć pri kupovini kuća za mlade poljoprivrednike, kao i za njihovo stručno usavršavanje – kaže Gulan.
U ZAKUP 87 HEKTARA
„Sloga” ima značajne planove vezane za povećanje obradivih površina svojih zadrugara. Nedavno je na licitaciji državne zemlje u Opštini Sečanj, Zadruga zakupila 87 hektara oranica.
– Kroz decenije učinjene su velike nepravde upravo prema tim našim članovima koji su ostali sa malim posedom. Zalažemo se da se jednoga dana državno zemljište u zakup da upravo ovim ljudima koji će se tako vezivati za selo – rekao je Jerković.
Izvor: List Zrenjanin
Tekst: N. Božović
Foto: S. Mladenovski

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i
Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana