135 HILJADA EVRA STIGLO U SEČANJ

0 1.816

Prekogranični projekat pod nazivom “Zajednička podrška na životnom putu u pograničnom području”, CaSTLE, RORS439, koji se finansira iz INTERREG-IPA programa prekogranične saradnje Rumunija – Srbija, realizuje se u opštini Sečanj. Partneri u projektu su opštine Sečanj, Žitište i Sakalaz iz Rumunije.
Sredstva su namenjena za više segmenata. Obezbeđen je posao za deset gerontodomaćica koje su prošle tri akreditovane obuke u gerontološkom centru u Zrenjaninu kako bi stekle potrebne veštine i znanja za u opštini rad sa starim, nepokretnim i licima sa posebnim potrebama. Takođe su kroz projekat dobile i bicikle koje će koristiti kako bi obilazile svoje korisnike. Pola radnog vremena provešće na terenu a drugu polovinu u geronto prostorijama koje se opremaju takođe kroz ovaj projekat. U svih 10 mesnih zajednica biće opremljene prostorije za druženje lica „trećeg doba“ kojima će biti omogućene mnoge aktivnosti.
Takođe za stara i nemoćna lica obezbeđen je i kombi sa osam mesta kako bi ova osetljiva kategorija stanovništva imala obezbeđen prevoz do domova zdravlja i slične potrebe.
Potreba za ovakvom vrstom podrške starim licima postoji, s obzirom na to da prema poslednjem popisu stanovništva iz 2011., u opštini Sečanj ima više od 20 odsto stanovnika starijih od 65 godina. Kroz ovaj projekat vršiće se i mapiranje na terenu a podaci će biti iskorišćeni za plan razvoja opštine Sečanj do 2028. Godine.
Vrednost projekta je 338 hiljada evra, od čega se 85 odsto finansira iz IPA programa a 15 odsto su pojedinačno izdvojile lokalne samouprave. 69 hiljada je dobila opština Sakalaz, 133 hiljade opština Žitište i 135 hiljada Sečanj.

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i
Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana