8. festival alternativnog teatra u Sečnju privodi se kraju

1.626

Za nama su tri dana zanimljivog takmičarskog programa tokom kog su se publici predstavili gosti iz Banja Luke, Crvenke, Beograda i Novog Sada. Poslednje festivalsko veče je danas.

Publika i žiri u 18h imaće priliku da pogleda predstavu „Legenda o čoveku-krompiru“ u režiji Dušana Kalajskog. Kao početna inspiracija za rad na predstavi poslužio je roman „Mi“ ruskog pisca Jevgenija Zamjetina. Nakon predstave žiri će odlučiti koja dramatizacija je najuspešneja i dodeliće nagrade i diplome.

Revijalni deo programa kojim će se zatvoriti ovofodišnja manifestacija je predstava „Ko je ko“ koju će izvesti glumci „GEST“-a. Predstava je urađena po tekstu „Izbeći gospođu Markam“ u režiji Saše Ćorkovića i Zorice Novaković.

Veče za nama obeležile su pozorišne grupe iz Beograda i Novog Sada. Predstava „Odlazni terminal“ obrađuje temu odlaska mladih iz zemlje. Likovi su koncipirani tako da predstavljaju ljude različitih pogleda na svet s različitim ciljevima kako bi svako mogao da pronađe sebe. Glavna glumica Jelena Puzić rekla je nakon predstave: „Na probama smo dodavali neke delove teksta. Hteli smo da naglasimo da svi imaju isti problem. Ova predstava je upućena svima i svako može u njoj da se prepozna. Likovi su s razlogom toliko različiti tipovi ličnosti.“

Žiri je ocenio predstavu kao kvalitetnu. Naročito su pohvalili songove koji su komponovani posebno za tu namenu. Jedina kritika odnosila se na tekst same predstave: „Jedina zamerka je sam tekst. Da je bolje osmišljen sam utisak bi bio jači, jer ovako fail energije. Ali u suštini predstava ima šarm i dotakla me je.“ izjavio je tokom razgovora za okruglim stolom Miodrag Petrović, glumac Srpskog narodnog pozorišta i član žirija.

Druga predstava bila je veoma specifična po sadržini. Ana Vrbaški i Marko Dinjaški u predstavi „Da i Re, telo kao instrument“ pokazali su tehniku koju većina gledalaca nije imala priliku da vidi. Zvuke su proizvodili svojim telom i glasom. Izveli su nekoliko numera različitih žanrova i zadivili prisutne. To je bilo 36. izvođenje njihove predstave.

Žiri neće imati lak zadatak, jer je svaka predstava prenela energiju i emociju na gledaoce i ostavila dobar utisak. Nijanse će odlučivati, a večeras će se saznati ime pobednika.

J.Č.

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i

Komentari su zatvoreni.