Aktivnosti eko patrole u Osnovnoj školi „Aleksa Šantić“ u Sečnju

0 591

Tokom ove školske godine učenici OŠ „Aleksa Šantić“ iz Sečnja, zajedno sa svojim nastavnicima, naročitu pažnju posvetili su brizi o čistijoj i zelenijoj školi i okolini. S tim u vezi prijavili su se za učešće u programu pod nazivom „Za čistije i zelenije škole u Vojvodini“, koji organizuje Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, u saradnji sa drugim sekretarijatima, Pokretom gorana Vojvodine, JP „Vojvodinašume“ i Gradom Novim Sadom – Gradskom upravom za zaštitu životne sredine. Tokom školske godine organizovali su niz kreativnih, edukativnih i zabavnih aktivnosti: ozelenjavali su školsko dvorište i učionice, obeležavali važne datume, organizovali nastavu u prirodi, napravili ekološki kalendar, ekološku azbuku, sproveli anketu „Koliko si zelen“, zajedno sa roditeljima organizovali kreativne radionice pravljenja novih ukrasnih predmeta od stare ambalaže, kao i kućica za ptičice od recikliranog materijala.


-„U okviru svih ovih aktivnosti naročito zalaganje pokazali su učenici – članovi eko patrole. Brojni đaci od petog do osmog razreda izrazili su spremnost da se pozabave ekološkim temama i oformili su eko patrolu. Kada god je bilo potrebno, zalivali su sadnice mladih hrastova, javora, jasena, kuglastih tuja, jasmina i drugog rastinja koje od ove godine oplemenjuje školsko dvorište. Organizovali su vršnjačku edukaciju o značaju ozona za živi svet. Obeležili su Dan planete Zemlje. Prikupljali, razvrstavali otpad (plastiku i hartiju) i odnosili na reciklažu. Naročito zanimljiva aktivnost bilo je postavljanje ekoloških parola na javnim površinama u Sečnju. Zajedno sa nastavnicom srpskog jezika i književnosti osmislili su i kreirali poruke o zaštiti životne sredine i očuvanju naše okoline. Tu su se našle poruke poput: „Ne bacaj smeće, zasadi cveće“, „Đaci vas mole, ne bacajte smeće pored škole“, „Očisti okolinu, ozeleni domovinu“, „Prirodu čuvaj, smeće oduvaj“, a sve one imaju za cilj da privuku pažnju prolaznika i naših sugrađana svih uzrasta , kako bi probudile svest o značaju čistoće i zelenila svuda oko nas. Učenici su sa svojim parolama prošetali centrom Sečnja, a zatim ih postavili ispred škole, hotela, cvećara, u parku, kraj kanti za smeće. Ovo je svakako bila jedna od kreativnih, obrazovnih i zabavnih aktivnosti koju će đaci dugo pamtiti i koja će sigurno uticati na našu zeleniju i čistiju okolinu.“ rekla je Nataša Rućando nastavnica srpskog jezika i književnosti.
Nastavnica kaže da se aktivnosti eko patrole ovde ne završavaju, da postoji mnoštvo ideja i planova koje misle, na radost učenika i nastavnika, da već tokom budućih dana realizuju i raduju se novim izazovima i učenju u prirodi i od prirode.

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i
Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.