NOVO JEZERO U KRAJIŠNIKU IZ DRUGOG UGLA (FOTO)

Veštačko jezero za sportski ribolov u Krajišniku koje je ovog leta počelo da se puni vodom, trenutno je negde na polovini onoga kako bi trebalo konačno da izgleda. Naime, voda u jezeru je blizu polovine od ukupno zamišljene visine koja će biti na kraju punjenja. Obrisi zamišljenog jezera se već naziru i deluju impresivno. Utisak pojačava ćinjenica da je samo selo Krajišnik podjednako udaljeno (10km) od obe najbliže reke Tamiša i Begeja, pa meštani sa nestrpljenjem čekaju finalnu fazu izgradnje. Konačno bi i oni mogli dočekati svoj kutak kraj vode. Nema dana a da par desetina meštana ne obiđu tok punjenja a nekolicina njih koristi obalu za večernje rekreativne šetnje.

Ipak stvari koje više raduju osim same finalizacije radova je to što su buduće jezero već naselile mnoge vrste ptica i to vrste koje su atipične za samo selo. Ptice kao sto su bela, siva i žuta Čaplja, Prutka, Pliska, Gak, Vlastelica, Divlja patka su samo neke vrste koje su našle mesto na jezeru. Obližnji šumarci i gusto rastinje u okolini je idealno za smeštaj ptica i sem standardnih vrsta moglo bi se pohvaliti i vrstom čija populacija je u opadanju i nesvakidašnja je u ovim krajevim a to je Svračak (lanius minor).

Vrane, grlice, golubovi, čvorci, … samo su neki od domaćih vrsta koje povremeno obitavaju tu.

Ako bi ti šumarci i šipražje ostali tu gde jesu, možda bi se mogao očekivati dolazak još koje nove vrste ptica.

Navikavanje ptica na ljude je samim tim otpočelo a vreme će pokazati koliko ćemo znati da cenimo i čuvamo tu vrstu veze.

U jezero je nedavno ubačena jedna kolicina Amura kako bi se resšilo pitanje trske koja raste u njemu.

Nema sumnje i ako je izgradnja na pola puta od zamisljenog cilja, da vec pleni i odiše lepotom i mirnoćom i da će ubuduće biti mala oaza za svakog ribolovca, biologa, prirodnjaka, slikara, fotografa,….

U nastavku ispod teksta slede jako lepe fotografije gore pomenutih ptica koje je fotografisao i istražio Danijel Bajiš.

Septembar 2018.

Srđan Karanović

Foto: Danijel Bajić, Srđan Karanović

Galerija slika

jezeroKrajisnikpticeribolov