Održana promocija knjige „Dopisnice iz Varoši“ Novaka Zupca

Sinoć, 3. novembra u holu osnovne škole “Stevan Aleksić” u Jaša Tomiću održana promocija knjige “Dopisnice iz varoši” Novaka Zupca. Knjiga je izdata u suizdavaštvu Biblioteke „Jovan Dučić“ Sečanj i Gradske narodne biblioteka „Žarko Zrenjanin“ iz Zrenjanina.


Na promociji su o knjizi govorili: Dragana Pantović direktorka biblioteke „Jovan Dučić“ Sečanj, Dušan Milićev pesnik, pripovedač i književni kritičar i pasionirani čitalac i ljubitelj pisane reči Milan Bjelogrlić suizdavač ispred Gradske narodne biblioteka „Žarko Zrenjanin“ iz Zrenjanina.


Sinoćnja promocija knjige bila je obogaćena nekoliko čarobnih trenutaka. Radovan Zubac, preneo je čaroliju knjige čitajući nekoliko kratkih priča iz ovog književnog dela. No, to nije bio jedini umetnički doživljaj večeri. Katarina Nikolić očarala je publiku svojom predivnom izvedbom pesme „Ja sam rođen tamo na salašu“. Njezin glas je prenosio duboku vezu s temama koje knjiga istražuje, stvarajući emotivnu vezu između poezije, muzike i duha „Varoši“.


-“Knjiga, kroz 64 priče, govori o prošlosti jednog mesta (Jaša Tomić), koje je ne tako davno bilo mesto lepog življenja. Novak Zubac putem reminiscencije čitaocu približava jedno vreme koje je ostalo iza nas, ali koje na živopisan način u čitaocu budi želju da se tog vremena rado seća (bolje rečeno ne zaboravi), ili da ga, ako nije bio akter tog vremena, upozna. Autorovo pisanje nije pisanje po pesku, već duboko urezivanje u kamen svih onih sećanja koja volimo. Tim i takvim postupkom pisac ostavlja neizbrisiv trag o postojanju nečega što je bilo, trajno štiteći od zaborava „ono naše što nekad bejaše“. Hodajući po ivici melodramskog Zubac uspešno izbegava zamku preterane patetike i emotivnosti. Njegove priče nisu opterećene izazivanjem osećaja tuge zbog toga što je nešto što je vredelo nestalo, već, čini mi se, pre svega opominjuće deluju da se baš te lepe stvari ne zaborave. Geteov Faust na jednom mestu kaže: “Ako se sve vredno zaboravi, onda nema ničega, onda ništa nije ni bilo“. Upravo na antitezi takvog razmišljanja Zubac poručuje – bilo je nečega i bilo je vredno.”, rekao je Radovan Zubac.


Trenutno, knjige se mogu iznajmiti u Biblioteci „Jovan Dučić“ u Sečnju i u ograncima: Jaši Tomić, Krajišniku, Sutjesci i Konaku.

Galerija slika

dopisnicejaša tomićknjigaModošnovak zubacpromocijavaroš
Komentari (0)
Dodaj komentar