PROMOCIJA IZDANJA BIBLOTEKE „JOVAN DUČIĆ“ SEČANJ U ARHIVU VOJVODINE

Biblioteka „Jovan Dučić“ Sečanj, nakon promocije knjige Branka M. Slijepčevića (1920-2019) „Sveti Grgur ostrvo užasa“ održane krajem oktobra 2023.g., promovisala je još jedno svoje izdanje u Arhivu Vojvodine. Naime, 27. 11. 2023.g. predstavljena je knjiga Jarkovčanina Stojana Turkulja (1931-2015) “Nemanjići – previranja, zevet pomirenja“. Na promociji su govorili: Dušan Milićev, Milica Jeftimijević Lilić i Dragana Pantović.


– Spev o Nemanjićima, naslednicima velikog župana Stefana Nemanje, o previranju i borbi za prvenstvo prava na presto Vukana i Stevana i Savinom trudu na pomirenju braće, o izmirenju, privremenom, i Savinoj poruci o važnosti sloge ( „Što u slozi braćo moja, živeti se vama ne da?“ ) i krajnje poruke – „U nevolji nek ste jaki, kad u miru ne možete“), promovisan je juče u Arhivu Vojvodine. Hvala svim divnim saradnicima koji su pomogli da ovo delo Stojana Turkulja nakon tri i po decenije od nastanka, bude otrgnuto od zaborava a posebno mr Milici Jeftimijević Lilić koja je sa mnogih strana, prožimajući bitne elemente, sagledala ovaj spev i svojom recenzijom ukazala na istorijski značaj i univerzalnu vrednost ovog dela, rekla je Dragana Pantović direktorka Biblioteke Jovan Dučić.


– Promocija knjige „Sveti Grgur ostrvo užasa“ Branka M. Slijepčevića koja je malo ranije, pre nepun mesec dana održana na istom mestu, protekla je u veoma lepoj atmosferi. Na promociji su učestvovali Milan Bjelogrlić, Milica Jeftimijević Lilić, Dušan Milićev, Dragana Pantović i Dragica Beka Savić, ćerka autora, koja je pročitala pesme inspirisane stradalnom sudbinom i, uprkos proživljenog, čovekoljubivim životom po visokim moralnim načelima svog oca. Razgovoru nakon oficijelnog dela, priključio se rođak autora g. Uglješa Slijepčević, koji je biranim rečima govorio o Branku Slijepčeviću i njegovoj supruzi LJubici. Zahvalni smo direktoru g. Nebojši Kuzmanoviću na prilici da u prostorijama Arhiva predstavimo svoja izdanja. Hvala moderatorki Sanji Demirović na sadržajnom uvodu i vođenju obe promocije, rekla je za NMR info Dragana Pantović.

Foto: Nebojša Kuzmanović

arhiv vojvodinebibliotekaJovan DučićknjigepromocijesečanjSveti Grgur
Komentari (0)
Dodaj komentar