PROMOCIJA KNJIGE BRANKA SLIJEPČEVIĆA ODRŽANA U RUSKOM DOMU U BEOGRADU

Promocija knjige Branka Slijepčevića (1920-2019) „Sveti Grgur ostrvo užasa“ održana je u prepunoj maloj sali Ruskog doma u Beogradu, u petak 01. marta 2024. godine u organizaciji Centra Ruskog geografskog društva u Srbiji i Biblioteke Jovan Dučić iz Sečnja.

Nakon najave domaćina iz Ruskog doma i video projekcije sa slikom i rečima samog autora, svoje utiske i razmišljanja o knjizi nadahnuto je publici prenela mr Milica Jeftimijević Lilić, a prilika je bila i da se čuju snažne impresije književnika Dušana Milićeva.

Dragica Beka Savić, ćerka autora, najpre je pročitala pesmu književnika Uglješe Slijepčevića posvećenu „bratstveniku, divnom, plemenitom čoveku, dugogodišnjem zatočeniku Golog otoka, Svetog Grgura, Branku Slijepčeviću“ a zatim i svoje pesme inspirisane očevom sudbinom i životom. Program su ulepšale članice pevačke grupe „Zavičajni snovi“ a takođe i narodni guslar Slavko Aleksić stihovima iz „Gorskog vijenca“ i „Luče mikrokozma“ velikog NJegoša. Za kraj programa Dragica Beka Savić pročitala je dve višestruko nagrađivane pesme „Rusija oca mog“ i „U gnezdu Pravoslavlja“. Učenice SŠ „Vuk Karadžić“ Dunja i Milica, učestvovale su u programu – Dunja kao moderator, a Milica je čitala odlomak iz knjige.

Knjiga „Sveti Grgur ostrvo užasa“ je autobiografska proza koja govori o paklu proživljenom na ostrvu Sveti Grgur, logoru gde su odvođeni nesrećni srpski komunisti, ugledni oficiri, prvoborci i solunci u doba Rezolucije Informbiroa. Ova knjiga je zbirka životnih događaja Branka Slijepčevića, ali i uspomena, koje su se prenosile sa kolena na koleno, poznate Hercegovačke porodice Đuriše Slijepčevića, poreklom iz Samobora nadomak Gacka.


‒Hvala direktoru Centra Ruskog geografskog društva u Srbiji g. Miroljubu Milinčiću na prilici da ovo drugo izdanje knjige „Sveti Grgur ostrvo užasa“ promovišemo u Ruskom domu u Beogradu. Smatram da prisustvo brojne publike potvrđuje važnost ovog dela i potrebe da se ovakva nemila dešavanja, kao istorijske činjenice, ne bace u zaborav – rekla je za NMR Info Dragana Pantović, direktorka Biblioteke Jovan Dučić i urednik ovog izdanja.

Beogradknjigapromocijaruski domsveti grgur ostrvo užasa
Komentari (0)
Dodaj komentar