Bajka na rumunskom – pouka i ideja za sve

0 829

Održana predstava na rumunskom za decu
Moj prijatelj patuljakPozorišna predstava na rumunskom za decu ,,Moj prijatelj patuljak“ koju je izvela profesionalna glumačka trupa ,,Zapadno pozorište“ iz rumunskog mesta Rešice, održana je danas u Obrazovno – kulturnom centru u Sečnju. Predstavi su prisustvovala brojna deca iz osnovnih škola kako iz rumunskih tako i iz srpskih odeljenja.
Direktorica Direkcije za kulturu i zaštitu kulturne baštine županije Karaš – Severin, Ljubica Rajičić, na čiju se inicijativu održala predstava u Sečnju rekla je kako saradnja između Srbije i Rumunije ovim putem još više obogaćena,a da su kultura i umetnost put ka daljoj ekonomskoj saradnji.
,,Duboko sam ubeđena da će doći do trajne saradnje između naše dve države, a pogotovu između pograničnih mesta. Ideja je da zajedničkim projektima povežemo naše dve kulture koje su veoma bliske“, izjavila je Rajičić.
Predstava koja je na rumunskom jeziku objašnjavala pojam prijateljstva kroz simpatičnu bajku, jednako je privukla pažnju sve dece u sali, rumunske i srpske. Glumci su bili interaktivni i u jednom momentu su delove svog teksta govorili i na srpskom.
,,Mi smo prihvatili ovu sjajnu ideju saradnje i dolaska naše trupe u Sečanj. Što se tiče dece, mi nismo primetili da je uopste postojala razlika između srpske i rumunske dece. Svi su jednako uživali i učestvovali“, izjavio je glumac Marius Tudor, i dodao:
,,Mi kao profesionalci moramo da zadovoljimo i one koji ne čuju i ne vide, a kamoli one koji ne razumeju jezik. Siguran sam da su ideju predstave razumela sva deca“.
Ova predstava samo je jedna od događaja koji se dešavaju u okviru saradnje između pograničnih mesta Srbije i Rumunije. Pored dolaska glumačkih trupa i pozorištva, jednom godišnje se dešava i ,,Susret pisaca sa granice“, međunarodna književna manifestacija koju organizuju Kulturno – prosvetna zajednica opštine Sečanj i Savez Srba iz Rumunije.

Tekst: Nataša Šaru

Slika: Copyright by DM Arts

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i
Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana