Znamenite žene – Nadežda Petrović

0 918

Kao deo pratećeg programa izložbe Nadežda Petrović: s obe strane objektiva u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog će u četvrtak, 14. februara 2013. godine, sa početkom u 19 časova, biti prikazan dokumentarno-igrani film „Nadežda Petrović“ iz serijala Znamenite žene.
Izlozba Nadezda Petrovic_s obe strane objektivaNadežda Petrović (1873–1915), svakako pripada krugu najznačajnijih ličnosti srpske kulture XX veka. Netipičan život mlade beogradske gospođice okrenute slikarstvu, sa izraženom nacionalnom svešću, okosnica je polučasovnog filma koji uz njeno stvaralaštvo prati i okruženje Nadežde Petrović, okolnosti koje su je formirale. Upotpunjen segmentima igranog filma u kom rolu Nadežde Petrović tumači Sonja Jauković, dokumentarni deo, sa fotografijama i snimcima, prati naracija Miloša Žutića. Film je nastao u produkciji Radio-televizije Beograd, a novosadskoj publici će biti prikazan zahvaljujući saradnji Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i Programskog arhiva RTS-a.
Na aktuelnoj izložbi Nadežda Petrović: s obe strane objektiva publika je u prilici da sagleda ličnost umetnice kroz svojevrsni porodični album Petrovića koji prati i samu Nadeždu kroz različite periode stvaralaštva, od prvih slikarskih početaka, preko studija u Minhenu, Srbijanskog perioda, boravka u Parizu sve do Ratnog perioda i fatalnog angažmana u Valjevskoj bolnici 1915. godine. Isprepletene sa porodičnim fotografijama su i fotografije koje je sama Nadežda Petrović načinila, kao pasionirani fotograf od studentskih dana. U okviru dokumentarnog segmenta prvi put su publici predstavljene i pojedine njene fotografije nastale u porodičnom okruženju.
Izložba, kojom je započeto obeležavanje 140 godina od slikarkinog rođenja, realizovana je uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Sekretarijata za kulturu i javno informisanje Vlade AP Vojvodine, a zahvaljujući saradnji s institucijama i pojedincima, kao i potomcima porodice Petrović. Kustos izložbe je Jasmina Jakšić. Biće otvorena do10. marta 2013. godine.

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i
Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana