Bespovratna sredstva za mlade na selu

0 2.267

Pre nekoliko dana pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo raspisao je konkurs za dodelu bespovratnih sredstava mladima na selu. Podrška investicijama je do 90 posto prihvatljivih troškova. Cilj je demografska obnova ruralnih područja Vojvodine radi podsticanja ostanka mladih u ruralnim delovima zemlje tj. njihovog povratka iz gradova. Za ove namene izdvojeno je 200.000.000 dinara. Konkurs je otvoren do 4. marta.
Minimalan iznos bespovratnih sredstava po jednoj prijavi je 500.000, a maksimalno je moguće dobiti povrat u iznosu od milion i po dinara. Prilikom obračuna uzima se vrednost investicije bez poreza na dodatu vrednost. Bespovratna sredstva koja se dodeljuju po ovom konkursu namenjena su za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava na selu.
Pravo na podsticaje ostvaruju fizička lica starija od 18, a mlađa od 40 godina koji su prvi put upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava kao nosioci poljoprivrednog gazdinstva nakon 01.01.2022. godine. Ostvaruju ih podnosioci koji imaju prebivalište u naseljenom mestu u kom se ne nalazi sedište grada. I to Novog Sada, Subotice, Zrenjanina, Pančeva, Vršca, Sremske Mitrovice, Kikinde i Sombora.
Bespovratna sredstva se isplaćuju avansno 75% od ugovorenih sredstava nakon zaključenja ugovora. Ostatak od 25% isplaćuje se nakon realizovane investicije, a po dostavi potrebne dokumentacije. Tada pokrajinski sekretarijat priprema ugovor o zalozi, za mehanizaciju i opremu čiji je vek ekspoloatacije duži od godinu dana, na osnovu kog korisnik sredstava u Agenciji za privredne registre upisuje založno pravo.
Poljoprivredne sturčne savetodavne službe su u obavezi da utrvrde činjenično stanje na terenu.
Informacije o konkursu je moguće dobiti putem telefona 021/487-4430 od 13 do 15 časova.
Tekst konkursa, Pravilnik, obrazac prijave, izjava dobavljača, forma poslovnog plana, izveštaj o namenskom utrošku sredstava i zahtev za isplatu, mogu se preuzeti sa internet adrese: www.psp.vojvodina.gov.rs.

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i
Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.