Bezbedna upotreba pesticida

0 681

Prošlog vikenda u prostorijama zemljoradničke zadruge “Modoš“ u Jaši Tomić održana tribina “Bezbedna upotreba pesticida u cilju zaštite životne sredine i ljudskog zdravlja“. Na tribini je bilo prisutno dvadesetak ljudi mahom vlasnici poljoprivrednih gazdinstva. Prezentaciju i razgovor sa posetiocima obavila je Marina Rodić, koordinator projekta. Inače, tribina je deo studentskog projekta “Naučni rad kao osnova za podizanje svesti lokalne zajednice o životnoj sredini“

O održanoj tribini i projektu razgovarali smo sa Marinom Rodić.

- Prodaja jagoda -

Recite nam ukratko o tribini i projektu!

Tribina koju smo održali u prostorijama ZZ „Modoš“-a je deo studentskog projekta koji nosi naziv „Naučni rad kao osnova za podizanje svesti lokalne zajednice o životnoj sredini“. Projekat je finansijski podržan od strane kompanije „Carlsberg“ Srbija i fondacije „State of Exit“ iz Novog Sada u okviru konkursa za dodelu grantova – podrška studentskoj inicijativi 2011.

Projektni tim čini 5 studentkinja završnih godina studija biologije, ekologije i biohemije. Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu (Mirjana Kezunović, Patricija Marijan, Dragana Samardžija, Maja Bosanac i Marina Rodić koja je koordinator projekta). U prvoj fazi projekta u okviru Laboratorije za ekotoksikologiju (www.lecotox.net) uz saradnju sa profesorima i studentima na doktorskim studijama ispitivali smo efekte određenih herbicida na različite test organizme (vodene biljke, dafnije-vodene račiće, gliste, ribe, i glodare). Na osnovu pomenutih testova procenjivali smo nivo rizika po životnu sredinu, odnosno ekosisteme u celini, koji se javlja prilikom upotrebe pesticida.

U drugoj fazi projekta koji predstavlja upravo komunikaciju sa zemljoradnicima (korisnicima herbicida, pesticida) želeli smo da vidimo koliko naši rezultati dobijeni u laboratorij kroz čitav sistem zakona i stručnih poljoprivrednih službi dopiru do krajnih korisnika pesticida. Takođe, jedan od ciljeva nam je bio i taj da podsetimo zemljoradnike o važnosti pravilne primene pesticida radi zaštite njihovog zdravlja i naše životne sredine. U tu svrhu upoznali smo ih i sa novim sistemom pakovanja i obeležavanja pesticida koji bi u budućnosti trebao da korisnicima pruži više informacija o svojstvima tih preparata i načinu nihove bezbedne primene.

Galerija slika

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana