Biološkim kompjuterima u borbu protiv bolesti

0 877

Naučnici veruju da su na korak od proizvednje kompjutera koji bi bio u stanju da funkcioniše unutar našeg tela i detektuje bolesti, doprema lek, ali da uništi kancerogene ćelije
biologicalSačinjen od organskih molekula, „biološki kompjuter“ bi mogao da radi unutar živih ćelija našeg organizma.

Sićušni, biorazgradljivi uređaj mogao bi da detektuje promene u okruženju, da „doprema“ lek, pa čak i da uništi potencijalno kancerogene ćelije.

Prema pisanju londonskog Telegrafa, naučnici već znaju kako da koriste biološke molekule za skladištenje informacija i prenos podataka iz jedne u drugu ćeliju.

Najnovija studija, objavljena u časopisu „Science“, obezbedila je treću, bitnu komponentu za kompjutere – biološke tranzistore koji deluju poput „logičnog kola“ prilikom utvrđivanja da li je neko biohemijsko pitanje pravo ili ne.

Dru Endi, asistent bioinženjeringa na Stenford univerzitetu u Kaliforniji i vođa istraživanja, kazao je da ovo otkriće može da pomogne naučnicima da razviju kompjuter za detektovanje bolesti.

„Biološki kompjuteri mogu da se koriste za proučavanje i reprogramiranje živih sistema, praćenje sredine i poboljšanje ćelijske terapije“, istakao je on.

Elektronski inženjeri već decenijama sanjaju o biološkim kompjuterima koji otvaraju put novoj generaciji ultra-malih, ultra-brzih uređaja, inkorporisanih u mehanizam živih organizama.

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i
Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana