Arktik ozelenjava, Antarktikom se širi led

0 677

Arktički polarni krug najverovatnije će, tokom sledećih nekoliko decenija, naglo ozeleneti, dok će se ledene ploče na Antarktiku širiti, kao posledica globalnog zagrevanja, pokazale su dve odvojene naučne studije.
arktikNa arktičkom polarnom krugu, trava, žbunje i drveće sve više bujaju, potiskujući led, usled globalnog zagrevanja, navodi se u studiji objavljenoj u listu „Nejčer klimat čejndž“.

Šumovite oblasti na Arktiku, mogle bi da se prošire čak za 52 odsto do 2050. godine, dok bi „linija drveća“ – maksimalna do koje drveće može da raste – mogla da se proširi još stotinama kilometara na sever, pokazuje kompjuterska simulacija urađena na osnovu studije.

„Ovakvo širenje arktičke vegetacije moglo bi da ima veliki uticaj na otopljavanje i globalni ekosistem“, rekao je Ričard Pirson iz američkog muzeja Centra za istoriju prirode.

Nezavisna studija, koju su sproveli holandski naučnici, pokazala je da se na Antarktiku, drugom mestu koje izaziva zabrinutost zbog globalnog zahrevanja, šire ledene ploče, preneo je AFP.

Voda koja protiče kroz Antarktik, stvara hladni, zaštitini „poklopac“ za ledene ploče, jer je slatka, za razliku od morske koja je gušća, objavio je holandski Kraljevski meteorološki institut.

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i
Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana