U Šri Lanki otkrivena džinovska tarantula

0 1.287

Naučnici su na severu Šri Lanke nedavno otkrili džinovsku tarantulu čiji raspon nogu doseže više od 20 santimetara. Ovaj pauk živi na drveću i pripada vrsti tigrastih paukova
tarantulaOvaj veliki pauk neobičnih šara, sa ružičastom trakom na abdomenu, živi na drveću i pripada porodici tigrastih paukova poecilotheria koji se mogu naći u Indiji i Šri Lanki.

Nova vrsta nazvana je poecilotheria rajaei po lokalnom policijskom inspektoru koji je naučnicima pomogao kao vodič.

Ranil Nanajakara, istraživač organizacije „Biodiverzitet -obrazovanje i istraživanje“, kaže da je prvi poznati primerak ove tarantule otkriven mrtav 2009. godine. Njegova ekipa je nedavno prvi put imala priliku da posmatra žive primerke – nekoliko ženki sa mladima.

„Vole da žive na starim stablima, međutim, zbog krčenja šuma u Šri Lanki, broj im stalno opada“, objasnio je Nanajakara u izjavi za list Britanskog društva ljubitelja tarantula.

Tarantule se uglavnom hrane insektima, manjim glodarima, pticama, zmijama i ostalim sitnim životinjama. Žrtvi najpre ubrizgavaju otrov koji ih paralizuje, a potom ih razgrađuju i omekšavaju u probavljivu smesu.

Najveći primerci vrste theraphosa blondi, koja živi u Venecueli i Brazilu, dosežu dužinu od 30 centimetara i težinu od 150 grama.

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i
Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana