BOGATI PRATEĆI PROGRAMI NA 59. STERIJINOM POZORJU

0 1.316

Novi Sad, 08. maj – Danas je u prostorijama Sterijinog pozorja održana konferencija za medije povodom pratećih programa na 59. Sterijinom pozorju. Na konferenciji su govorili direktor Sterijinog pozorja, Selimir Radulović i pomoćnik direktora za izvršne poslove, Miroslav Miki Radonjić.
Sterijino pozorje- plakatPrema rečima direktora Sterijinog pozorja, Selimira Radulovića sve je spremno za početak najvažnijeg pozorišnog događaja u našoj zemlji. Uhvaćen je radni ritam, istakao je Radulović i naveo da očekuje da će tako biti do kraja Pozorja. U svom daljem izlaganju Radulović je naveo da je Direkcija Pozorja čvrsto stala iza dve njegove najvažnije institucije a to su selektor i žiri. Obe ove institucije uživaju punu autonomiju i podršku od strane Direkcije Pozorja.

U svom izlaganju Selimir Radulović se posebno osvrnuo na značaj Sterijinog pozorja pa je između ostalog istakao “Sterijino pozorje je najprestižniji pozorišni znak u regionu. Kada kažem regionu ne mislim samo na prostor bivše Jugoslavije nego i šire. U to sam imao prilike da se uverim. Želja nam je bila da stvorimo sliku celine Sterijinog pozorja. Ta celina se sastoji iz tri dela i to: tematskog, koncepcijskog i poetskog, odnosno takmičarskog dela selekcije nacionalne drame i pozorišta, međunardnog programa “Krugovi” i pratećeg programa.”

O pratećim programima na 59. Sterijinom pozorju govorio je pomoćnik direktora za izvršne poslove, Miroslav Miki Radonjić. Prema njegovim rečima ovogodišnji prateći programi Pozorja su podeljeni u tematske celine.

Posetioci 59. Sterijinog pozorja će imati priliku da vide prateći program pod nazivom Pozorje mladih koje će trajati od 28. maja do 01. juna. Kroz ovaj prateći program, kako je istakao Miroslav Miki Radonjić želja je da se prikaže budućnost pozorišta. U okviru ovog pratećeg programa predstaviće se studenti Fakulteta dramskih umetnosti i Akademija umetnosti iz zemlje i regiona. Kao gosti učestvovaće mladi glumci iz Zagreba, Banja Luke i sa Cetinja. Oni će se predstaviti publici svojim diplomskim predstavama.

Sledeća tematska celina pratećeg programa 59. Sterijinog pozorja su izložbe. Kako je rekao Miroslav Miki Radonjić posetioci Pozorja će imati priliku da vide najznačajniju izložbu pod nazivom Pozorište u fotografskoj umetnosti u okviru 14. međunarodnog trijenala. Pored toga biće organizovana i izložba udruženja Likovni krug Petrovaradin, zatim izložba pod nazivom Scena, maska, kostim, lutka u organizaciji Centra za likovno vaspitanje dece i omladine Vojvodine kao i izložba Mija Aleksić u organizaciji Kulturnog centra Gornji Milanovac.

U obrazlaganju ove tematske celine Miroslav Miki Radonjić je naveo da će biti organizove i dve izložbe u kojima će učestvovati gosti iz regiona. Radi se o izložbi Stvaram pozorište – ispred i iza sebe gde će biti predstavljeni radovi Vojislava Kilibarde u organizaciji Hercegnovskog pozorišta. O ovoj izložbi će govoriti Stevan Koprivica. Pored toga biće organizovana i izložba fotografije Ene Begović u organizaciji Hrvatskog narodnog kazališta u okviru koje će biti promovisana i monografija ove sjajne glumice koja je tragično nastradala.

Sastavni deo ovogodišnjeg pratećeg programa Pozorja će biti tribine i razgovori. Tako će se u okviru ove celine govoriti na temu Šekspir i Kostić u varoši novosadskoj 1864. povodom 450 godina rođenja i 150 godina prvog igranja u Srbiji Vilijama Šekspira. Poseban segment u okviru ove celine, prema rečima Miroslava Mikija Radonjića su javno čitanje tekstova nagrađenih na konkursima koje su raspisali nacionalni festivali kao i program posvećen pozorišnim stvaraocima pod nazivom Sterijanci. U okviru ovog programa predstaviće se Mira Banjac i Đurđija Cvetić dok će isti voditi Voja Soldatović.
Na kraju u okviru pratećih programa 59. Sterijinog pozorja biće organizovani dani knjige u okviru koje će biti promocija pozorišnih časopisa i knjiga iz oblasti istorije i teorije pozorišta.

Što se tiče pratećeg pozorišnog programa on će se sastojati iz četiri dela. Prvi deo je predstava Odlazak u krasni Narodnog pozorišta “Sterija” Vršac po tekstu Vojislava Savića nagrađenom na konkursu Sterijinog pozorja za najbolji originalni dramski tekst 2012. godine. Zatim tu će biti Poetski teatar kojeg je osmislio Ivan Pravdić, koji se sastoji iz dva dela i to Ja biti, ja ne znam, mađarski Katalin Ladik, Ištvana Domonkoša i Ota Tolnaia kao i Nadgrobije uživo Jovana Sterije Popovića. Četvrti deo je predstava, bliže performans Ženidba Maksima Crnojevića u kooprodukciji Crne Gore, Meksika i Češke koja je nastala kao saradnja Gojka Čelebića i dr Enrika Lopeza, Meksika.

Sterijino pozorje - konferencijaSvakako da ni ovogodišnje Sterijino pozorje nije moglo da prođe bez učešća RTV Novi Sad, kao medijskog pokrovitelja Pozorja. Tako će u saradnji sa RTV Novi Sad u Studiu M van konkurencije biti izvdene predstave Tesla ili prilagođavanje anđela Stevana Pešića, u režiji Dušana Mihailovića i Čujte Srbi Arčibalda Rajsa, u dramskoj obradi i režiji Ljubivoja Tadića.

Takođe u okviru pratećih programa 59. Sterijinog programa predviđeno je svečano otvaranje biste dr Jovanu Andrejeviću Jolesu, jednom od osnivača SNP. Bista će biti otkrivena u foajeu SNP. Autor biste je br Vladimir T. Jovanović.

Tačna satnica kao i mesto održavanja pratećih programa biće objavljeni na zvaničnom sajtu Sterijinog pozorja.

Novina na ovogodišnjem Sterijinom pozorju, kako je istakao Miroslav Miki Radonjić je uvođenje nagrade publike za najbolju predstavu u celini. Publika će nakon odgledane predstave na listićima ocenjivati predstave. Ova nagrada je ukinuta pre desetak godina i sada se opet na velika vrata vraća na Sterijino pozorje.

Na kraju treba reći da je ovo bila poslednja konferencija za medije u Novom Sadu pred početak 59. Sterijinog pozorja. Predviđeno je da se 20. maja održi konferencija za medije u Beogradu u Media centru.

R. Zubac

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i
Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.