DAN POBEDE NAD FAŠIZMOM

0 748

– Jubilej 69 godina od završetka Drugog svetskog rata –

oslobodjenjeGeneralna skupština OUN je 22. novembra 2004. godine proglasila 8. i 9. maj kao Dane pobede nad fašizmom kao sećanje na sve žrtve Drugog svetskog rata.

U najvećem broju zemalja Evrope kao i u SAD i Velikoj Britaniji, praznik Pobede nad fašizmom se obeležava 8. maja, kada je 1945. godine u 22:43 po centralno-evropskom vremenu potpisana bezuslovna kapitulacija nacističke Nemačke. U Rusiji se zbog vremenske razlike, kapitulacija potisana u 00:43, slavi 9. maj.

U ime nacističke Nemačke akt o bezuslovnoj kapitualciji je potpisao feldmaršal Vilhelm Kajtel, u ime Sovjetskog Saveza maršal Georgij Žukov dok je u ime savezničkih snaga akt potpisao britanski general Artur Teder. Tim aktom bio je završen Drugi svetski rat u kojem je učestvovala 61 zemlja sa oko 110 miliona vojnika i u kojem je živote izgubilo između 55 i 60 miliona ljudi. Tačnih podataka o broju nastradalih i pored svih nastojanja da se oni utvrde nema.

U Srbiji će danas centralna proslava povodom Dana pobede nad fašizmom biti obeležena na groblju oslobodilaca Beograda u Drugom svetskom ratu. Pored predstavnika Vlade Republike Srbije ceremoniji će prisustvovati diplomatski predstavnici Rusije, Belorusije i Azerbejdžana.

Deveti maj ima još jednu simboliku. Taj dan je proglašen kao Dan Evrope. Naime 1950. godine Rober Šuman, tadašnji ministar inostranih poslova Francuske izašao je u javnost sa predlogom o stvaranju ujedinjene Evrope. Kompozicija Oda radosti, reči za tu odu je 1785. godine napisao nemački pesnik Fridrih Šiler koju je čuveni nemački kompozitor Ludvig van Betoven uvrstio u četvrti stav Simfonije br. 9, je izabrana kao himna Evrope.

R. Zubac

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i
Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana