„Братство-јединство” спасава Ал Дахра

0 698

Заиста нам је потребан коректан инвеститор, без обзира да ли је инострани или домаћи, са капиталом и вољом да уложи у производњу и у ново запошљавање, јер даље сами не можемо – изјавио је новинарима извршни директор “Братства-јединства” из Неузине Невенко Пајић, поводом најаве да би арапска компанија “Ал Дахра” могла да купи и ово пољопривредно предузеће у општини Сечањ.
neuzinaАкционарско друштво “Братство јединство” у реструктуирању, које у свом власништву има приближно 600 хектара обрадивих површина, једно је од седам аграрних фирми из такозваног “Зеленог пула” који је држава формирала почетком 2011. како би им помогла да се опораве од лоше приватизације. По речима Пајића, неузинско имање су поткрај прошле године обишли стручњаци шпанске испоставе поменуте компаније из Уједињених Арапских Емирата, како би се на лицу места упознали са свим детаљима везаним за производне потенцијале “Братства-јединства”, о могућностима за улагање и унапређење продуктивности, али и о броју и стручношћу запослених.

Иако је, после раскида приватизације, дошло до опоравка предузећа, инвестициони капитал нам је преко потребан, јер за улагања у модернизацију производње ми, на жалост, немамо новац. Треба набавити савременију механизацију и опрему за заливање усева. Без тога нам нема будућности. Конкуренција на тржишту пољопривредних производа све је немилосрднија и ако хоћемо да опстанемо мораћемо да подигнемо учинак – рекао је Пајић, који процењује да ће, под условом да све предстојеће етапе у склапању посла у који су укључена имања из “Зеленог пула” буду текле по плану, “Ал Дахра” постати већински власник капитала неузинског предузећа у време жетве пшенице.

”Братство-јединство” је до 2005. године било друштвено пољопривредно предузеће, од када је у статусу акционарског друштва. После накарадне приватизације, која је претила да у потпуности уништи неузинско имање, и каснијег раскидања купопродајног уговора уз образложење да ранији власник није испунио обавезе према држави, сходно Закону о приватизацији, “Братство-јединство” је почетком 2011. постало члан пула подржављених пољопривредних предузећа. Овде су одмах оценили да је добро што се стало на пут лошој приватизацији и могућем развлачењу и девастирању с муком стечене имовине.

Након поништене приватизације и увођења фирме у процес реструктуирања учињено је много да “Братство-јединство” од скоро производно мртвог, постане имање која ће поново бити стожер опстанка села. Уз подршку државе и максималну ангажованост 23 запослених, успели смо да превазиђемо бројне проблеме које нам је оставио претходни већински власник – навео је Пајић.

Ж. Балабан – Дневник

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i
Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana