NADEŽDA PETROVIĆ: S OBE STRANE OBJEKTIVA

0 621

U Spomen-zbirci Pavla Beljanskog će u četvrtak. 31. januara 2013, sa početkom u 19 časova biti otvorena izložba Nadežda Petrović: s obe strane objektiva, autorke dr Jasne Jovanov.
image001Publici će se obratiti Goranka Matić, fotograf i istoričarka umetnosti, a izložbu će otvoriti gospodin Bratislav Petković, ministar kulture i informisanja Republike Srbije. Tom prilikom, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog ujedno će obeležiti i uspešan završetak 2012, kao i početak Nove 2013. godine.

Plod višegodišnjeg istraživačkog rada autorke dr Jasne Jovanov, upravnice Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, izložba Nadežda Petrović: s obe strane objektiva predstavlja svojevrsno otkriće u stvaralaštvu Nadežde Petrović (1873–1915). Fokusiranjem fotografije u okviru opusa naše najznačajnije slikarke Moderne, otkriva se do sada malo poznat aspekt njenog rada. Fotografije Nadežde Petrović svedoče o njenoj izuzetnoj ulozi i značaju u srpskoj fotografiji, a posebno o činjenici da se radi o prvoj srpskoj umetnici koja se kontinuirano bavila ovim medijem. Publika će biti u prilici da po prvi put vidi pojedine originalne fotografije Nadežde Petrović i njene porodice iz porodične zaostavštine, a postavka će obuhvatiti i izbor umetničkih dela iz Spomen-zbirke Pavla Beljanskog.
Jasna-Jovanov
Izložba kojom započinje i obeležavanje 140 godina od slikarkinog rođenja realizovana je uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Sekretarijata za kulturu i javno informisanje Vlade AP Vojvodine, a zahvaljujući saradnji sa potomcima porodice Petrović, gospodinom Živoradom Živkovićem, Narodnim muzejem, Vojnim muzejem i Vojnim arhivom iz Beograda, Narodnom galerijom, Modernom galerijom i Mestnim muzejem iz Ljubljane, kao i Muzejem grada Novog Sada.
Izložba Nadežda Petrović: s obe strane objektiva će biti otvorena do 10. marta 2013. godine; tokom trajanja će biti organizovan raznovrstan prateći program u vidu filmskih večeri, radionica za decu i stručnih tumačenja postavke.

Pre zvaničnog otvaranja izložbe biće uručene zahvalnice institucijama i pojedincima, prijateljima i saradnicima Spomen-zbirke, koji su pružili podršku i pomogli realizaciju njenih programa tokom protekle godine.

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana