Crtežom na sliku

0 527

Izložba crteža profesora Akademije umetnosti u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog
U sredu 14. marta u 19 sati, u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog će biti otvorena izložba profesora Akademije umetnosti u Novom Sadu pod nazivom Crtežom na sliku. Publici će se obratiti dekan Akademije umetnosti dr Zoran Todović, upravnica Spomen-zbirke dr Jasna Jovanov, kao i rektor novosadskog univerziteta dr Miroslav Vesković, koji će izložbu i otvoriti.
Realizacijom zajedničkog projekta Crtežom na sliku, započet je ciklus izložbi pod okriljem Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i novosadske Akademije umetnosti, označavajući nastavak jedanaestogodišnje saradnje dve institucije.
Postavka će obuhvatiti crteže šest stvaralaca–profesora Akademije sa Departmana likovnih umetnosti, angažovanih na katedrama za grafiku, slikarstvo, crtanje, vajarstvo, kao i nove likovne medije i fotografiju: Zorana Todovića, Dušana Todorovića, Jovana Rakidžića, Ljubomira Vučinića, Gordane Kaljalović i Đorđa Odanovića. Prvi put, radovi inspirisani odabranim umetničkim delima iz kolekcije Pavla Beljanskog, biće izloženi u prostoru stalne postavke Spomen-zbirke, u neposrednoj blizini slika na osnovu kojih su nastali.
Koncept izložbe zasnovan je na uspostavljanju dijaloga između različitih generacija umetnika i slikarskih tehnika, govoreći o crtežu kao veoma relevantnoj disciplini. Posmatrajući dela iz Kolekcije, posetioci Spomen-zbirke ne samo što će moći da prate umetničke tokove prve polovine 20. veka, nego i stremljenja naših savremenih, istaknutih umetnika i pedagoga, različitih poetika i interesovanja.
Projekat i izložba Crtežom na sliku proistekli su iz otvorenosti Spomen-zbirke Pavla Beljanskog ka savremenim umetničkim praksama i novosadske Akademije umetnosti ka radu institucija kulture, u cilju stvaranja svesti o muzeju kao edukativnom centru i važnom resursu informalnog obrazovanja.

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana