DAN JABUKA U OŠ „SLAVKO RODIĆ“ KRAJIŠNIK

0 1.862

Dan jabuka se prvi put obeležio u Velikoj Britaniji 20.10.1990. godine. Vremenom su mnoge zemlje, njihove škole, restorani prihvatile ovu manifestaciju i jabuka je postala jedino voće koje ima svoj dan.
U osnovnoj školi „Slavko Rodić“ u Krajišniku ovaj dan se obeležio jubilarni peti put. Ideju je donela nastavnice matematike, Slavica Beronja, i prihvatile su je sve kolege.
Nastavnica biologije, Svetlana Mitrić Todorov, je spremila prezentaciju koju su pogledali svi razredu. U prezentaciji se vidi da se jabuka prvi put spominje u biblijskoj priči o Adamu i Evi. Zatim se dotakli ratova u kojima je jabuka bila uzrok, spomenuli jednu od najlepših bajki Snežane i sedam patuljaka, čuvene grupe „Crvena jabuka“. Videli kolika su lekovita svojstva jabuke, energetska vrednost, koje vitamine sadrži, saznali zanimljivosti, šta je adamova jabučica…


Na časovima srpskog jezika i književnosti, nastavnica Bojana Milićević je sa svim razredima odradila aktivnosti na temu jabuke. Učenici petog razreda su imenicu jabuka menjali po padežima, učenici šestog razreda su analizirali glasove u reči jabuka i pisali tvorenice, učenici sedmog razreda su zajedničkim snagama, nastavljajući stihove jedni drugima, napisali pesmu o jabuci, dok su učenici osmog razreda upoređivali kako drugi slovenski narodi kažu jabuka i poredili sličnost i razlike u jeziku.
Nastavnica geografije Marija Krnetić je sa sedmim razredom istražila gde se jabuke najviše gaje u svetu, koliko vrsta ima, dok su osmaci istraživali na koliko hektara se gaji u Krajišniku, koje vrste se najviše gaje u Srbiji…


Nastavnica informatike Jelena Popara je učenike bliže upoznala sa „Apple“ , najpoznatijim proizvođačem personalnih računara i pametnih telefona.
Na časovima matematike učenici petog razreda su obradili temu skupova i operacije sa skupovima. Napisali skup od 20 vrsta jabuka, izdvojili podskup crvenih i zelenih jabuka, zatim smo istažili koje su kisele, a koje slatke, napravili presek gde su našli vrstu koja je i zelena i crvena,…
-„Deca su uživala, što se može videti sa fotografija, i sigurni smo da se ovakvi časovi ne zaboravljaju. Veliku zahvalnost dugujemo P.R.P. „Sveti Nikola“ koji nam je i ove godine obezbedio zdravu užinu „jabuke iz svog uzgoja“.“ Izjavila je Slavica Beronja kordinatorka i nastavnica matematike.

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i
Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana