Dani evropske baštine 2011.

0 540

U subotu 10. septembra 2011, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog će se priključiti obeležavanju međunarodnog Dana evropske baštine. Ovogodišnja tema manifestacije je Riznica nasleđa Evrope – integrativna zaštita kulturnog i prirodnog nasleđa.
Program u Spomen-zbirci osmišljen povodom obeležavanja Dana evropske baštine, biće prilika svim posetiocima da se, uz stručno tumačenje i dokumentarne projekcije, upoznaju sa njenom stalnom postavkom. Ova jedinstvena kolekcija umetničkih dela obuhvata slike, skulpture, crteže i tapiserije srpskih umetnika od prve do sedme decenije 20. veka, sa naglaskom na međuratnom stvaralaštvu, nudeći im antologijski presek umetničkih tokova tog perioda. Inače, narednih nedelja, biće predstavljen nešto izmenjen izlagački koncept – radovi iz Kolekcije koji su ređe dostupni javnosti.

Povodom Dana evropske baštine 2011. Spomen-zbirka će produžiti radno vreme pa će za posetioce biti otvorena od 10 do 20 časova. Program će se sastojati od stručnih vođenja kroz stalnu postavku i celodnevnih filmskih projekcija. Stručna vođenja su planirana u grupama, s početkom od 10 časova (u 10, 12, 14, 16 i 18 sati). Pored video prezentacija, biće emitovane dokumentarne emisije o Spomen-zbirci, kao i o odabranim umetnicima iz Kolekcije.

Kao ustanova koja u svom fondu čuva dragoceni deo nacionalne kulturne baštine, vodi brigu o zaštiti, konzervaciji i prezentaciji, istovremeno delajući kao segment lokalne zajednice, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog svakodnevno funkcioniše u duhu ove manifestacije. Njen cilj je da se izgradi i razvije svest o rasprostranjenosti i neophodnosti zaštite raznovrsnog nasleđa, o njegovom značaju i mogućnostima afirmacije u svakodnevnom životu, kao i u uspostavljanju kulturnih odrednica turističkih destinacija, u širem evropskom kontekstu.

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana