DRUGI IZDAVAČKI PODUHVAT BIBLIOTEKE „JOVAN DUČIĆ“ SEČANJ

0 606

Nakon (2020) kratkog romana Željka Vujadinovića „Maslina i tama“ Biblioteka „Jovan Dučić“ Sečanj objavila je drugu knjigu. Reč je o spevu „Nemanjići – Previranja, zavet pomirenja“ Jarkovčanina Stojana Turkulja (1931-2015).
Ep je ispevan u simetričnom dvanaestercu (aleksandrincu), dok su prolog i epilog ispevani u šesnaestercu. „U osnovi epa Nemanjići – Previranja, zavet pomirenja je drama, pisana u distihu, prilično dobro metrički ukomponovana, koja obuhvata nekoliko planova: istorijski, eshatološki, porodični, duhovni, simbolički. Bez idealizacije likova, Turkulj ih slika sa svim ljudskim manama i slabostima“.
U recenziji književnice Milice Jeftimijević Lilić, između ostalog, i gore navedenog, piše i sledeće: „U spevu Nemanjići – Previranja, zavet pomirenja autor umetnički obrađuje temu koja je od nacionalne važnosti, a to je sloga u državi, porodici i posledice koje mogu biti kobne po opstanak celog društva, naroda, ako se ona izneveri. Autor teži da savremeno društvo podseti na obavezu da se sve lično stavi u drugi plan, a da se nacionalni interesi strogo poštuju zarad opstanka naroda kao jedinog pravog suverena, jer je uslov opstanka srpskog naroda danas, upravo to. Ne trgnemo li se i ne sjatimo se oko svojih nacionalnih ciljeva i interesa, neće nas biti, to nama današnjima poručuje Stojan Turkulj, sa one strane dobra i zla“.
Direktorka Biblioteke „Jovan Dučić“ Sečanj, Dragana Pantović za NMR Info podsetila je da o izuzetnoj vrednosti ovog dela svedoče i reči književnika Matije Bećkovića, koji je za dar našeg sugrađanina Stojana Turkulja i ovo njegovo delo koje je pre više od jedne decenije čitao u rukopisu, rekao da je ono dokaz „da duh diše gde hoće“ a da „pisci i knjige još uvek stižu s neočekivanih strana, niču gde ih niko nije sejao i dolaze odakle im se niko ne nada“, i dodala:
– Zahvaljujem lokalnoj samoupravi na ukazanom poverenju i finansijskoj podršci za štampanje ove knjige kao i svima koji su na bilo koji način doprineli ostvarenju ovog projekta.

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i
Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana