Duhovna tribina sa promocijom knjige „Zagledana u stijenu“

0 841

 

Duhovna tribina sa promocijom knjige „Zagledana u stijenu“ autorke Nedeljke Nede Gudelj iz Trebinja održana 4. juna u parohijskom domu pri Crkvi Sv. Velikomučenika Dimitrija u Sečnju. Tribina i promocija knjige započeta je molitveno uz načalstvo Protojereja Ivana Mučalova, prisustvo brojnih meštana i gostiju.


Kako autorka knjige kaže na početku knjige posvećena je igumaniji Manastira Duži.
„redovi koji slijede su moj dug duškoj igumaniji, mati Teodori.“
Roman ,,Zagledana u stijenu“ jeste jedno svedočanstvo o duhovnom rađanju, uzrastanju i sazrevanju u okrilju duškog manastira i njegove igumanije Teodore. Kroz slikovit i veoma zanimljiv opis tri životna doba, koja su bila označena smenom tri trusne epohe s kraja dvadesetog i početka dvadeset prvog veka, Neda prikazuje stameni lik mati Teodore i blagodatnu toplinu manastirske svetinje. U romanu su hronološki prikazani događaji od ranog detinjstva i ,, slučajnog“ prolaska kroz manastirsku kapiju, preko sloma velike države, ratnih dana u Trebinju do tuđinovanja u dalekoj Španiji i povratka u rodni grad. U svemu tome jedino postojano bilo je toplo krilo duhovne majke. Ovo delo napisano ,, iz srca“ jeste Nedino uzdarje mati Teodori, a ujedno i dug prema najznačajnijim ličnostima sa kojima je plovila burnim žitejskim morem.


Svi životni usponi i padovi opisani na stranicama ovog romana mogu da budu čitaocima i pouka i inspiracija, a najviše potvrda da poslušanje duhonosnim ljudima rađa divne i stostruke plodove, kako na početku knjige u obraćanju čitaocima piše Protojerej Slobodan Lukić.


Jedno od mnogih bilo je ne samo ispričano već i potvrđeno samim delom Nede Gudelj koja je od svoje igumanije Teodore naučila, a to je da svakog putnika namernika dočeka sa osmehom i ljubavlju, jer samo Gospod zna zašto nam šalje susrete i da svaki susret sa bogotražiteljima jeste i susret sa samim sobom i Bogom u nama.
Priredila tekst: J. J.

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i
Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana