FESTIVAL ALTERNATIVNOG TEATRA – OSTVARENJE UMETNIČKE SLOBODE

0 1.164

-Spoj lepote ideje i unutrašnje snage-

Pre šest godina, na talasu pobune protiv stereotipa u pozorištu, u Sečnju se rodio festival alternativnog teatra. Bio je to, za ono vreme hrabar i neobičan, kulturni iskorak koji je u sebi nosio iskru ostvarenja umetničke slobode.  Bio je to čin izbegavanja služenju pozorišnim konvencijama zatvorenim u krugu gde se jurio sopstveni rep. Bio je to čin koji je trebao da pokaže da pozorište nije mesto troška, već ulaganje u budućnost. Malo je tada bilo ljudi koji su tom činu, tom smelom iskoraku davali šansu. Jedni su to smatrali populizmom, drugi glupošću a treći nepotrebnoj avanturi u sredini koja nije dorasla za tako nešto.

Međutim, takav izrazito negativan stav sredine, kako uže tako i šire, prema nečem što je novo nije demoralisalo niti uplašilo ljude okupljene oko Pozorišnog kluba Gest. Naprotiv, oni su sa dubokom verom, odvažno krenuli u realizaciju svoje ideje rušeći sve predrasude i barijere koje su na tom putu stajale. Te predrasude i barijere su bile i velike i brojne. Takvim svojim činjenjem pozorišni entuzijasti iz Sečnja su pozorišnom svetu poslali jasnu poruku da je mnogo važnije od zamišljene lepote ideje, unutrašnja snaga da se ta lepota realizuje.

Nakon šest nemirnih godina festival alternativnog teatra je postao ne samo pozorišni, već i kulturološki događaj koji je prevazišao okvir sredine u kojoj se dešava. Jednom rečju, sredina je sada postala mala za naraslu veličinu festivala. Festival alternativnog teatra u Sečnju, na pozorišnoj mapi Srbije, postao je prestižni festival na kojem mnogi teatri i neformalne grupe, koji neguju takav oblik scenskog izražavanja, priželjukuju da se pojave. Tako, za ovih šest godina pozorišnoj publici su se svojim ostvarenjima predstavili glumci iz Rumunije, Italije, Francuske, Mađarske, Švedske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Srbije. O mnogim predstavama koje su bile prikazane u proteklih šest godina i danas se govori kao o umetničkim ostvarenjima vrednim pažnje. Ovom prilikom ću spomenuti samo neke, „Diabolus ex machina”  u izvođenju  Aualeu teatra iz Temišvara, „Kao Džonatanov Galeb” u izvođenju Dis teatara iz Banja Luke, „Orthopaid rövű“ (Ortopedska revija)  u izvođenju Artopedia metanoia iz Segedina, “Vavilon” u izvođenju Slovačkog pozorišta VHV iz Stare Pazove, “Unutrašnja svetlost“ u izvođenju Teatra Patos iz Smedereva, “Dogvil” u izvođenju Mikser house teatra iz Beograda. Pored dobrih predstava, zašto to prećutati, publika je imala priliku da vidi i glumačka ostvarenja od kojih su neka bila na vrhunskom nivou.

Ali to nije sve. Festival alternativnog teatra nosi u sebi još jedan kvalitet. Tokom šest godina selektovanja predstava organizator je išao ka tome da na festivalu budu prikazane predstave koje će afirmisati pozorišni iskaz u kojem će do punog izražaja doći sloboda razmišljanja i sloboda stvaranja. U osvajanju te i takve slobode, uz jasan ali i fleksibilan programski koncept, do punog izražaja je došla poetika stvarnih dešavanja, poetika lišena duhovne jeftinoće i kiča.  Takvim svojim stavom organizator je festival pretvorio u sredstvo pozorišne provokacije koja od gledaoca traži neku rekaciju, neki postupak, neki korak, neko činjenje. To je nešto što ovaj festival čini vrednim, u pozorišnom smislu produktivnim. Ako imamo u vidu koliko naša sredina teško prima nove uticaje, koliko se teško pomera iz ljušture onda se navedeni dometi festivala moraju ceniti.

Ove godine na redu je VII Međunarodni festival alternativnog tetara. Verujem da će i ove godine festival u Sečnju biti istinsko mesto pozorišnog susreta na kojem će se, na krilima osvajanja umetničke slobode desiti uzbudljivo pozorište.

R. Zubac

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i
Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana