МЕСЕЦ ФРАНКОФОНИЈЕ 2017.

0 750

Обележавајући Месец франкофоније 2017, у четвртак, 23. марта у 19 сати Спомен-збирка Павла Бељанског организује пројекцију документарне ТВ емисије из серијала Плави круг, посвећене сликару Сави Шумановићу (РТВ Војводине, 2016, уредница емисије Сташа Јамушаков, редитељ Ненад Милошевић). Програм је приређен са жељом да се истакне посебна улога српских и југословенских уметника у успостављању и неговању француско-српских веза.

            Истовремено приказивање изложби Уметници, академици САНУ из колекције Павла Бељанског у Дому Војске Србије у Београду и Представе човека. Ремек дела српског модернизма из Народног музеја у Смедеревској Паланци, у Спомен-збирци, био је повод да се у оквиру Месеца Франкофоније 2017. укаже на стваралаштво појединих уметника заступљених у фондовима оба музеја. Многи од њих су, попут Милана Миловановића, Зоре Петровић, Милана Коњовића, Јована Бијелића, Саве Шумановића и других, као део интернационалне париске школе, деловали унутар европских контекста ХХ века и стварали дела која по вредности превазилазе националне оквире. С Француском их повезују животне и стваралачке биографије, као и дипломату и колекционара Павла Бељанског. По службеној дужности Бељански је добио премештај за Париз 1929. године, у вереме када су у сликарској метрополи боравили и стварали Сава Шумановић, Петар Добровић, Петар Лубарда, Мило Милуновић и други уметници. Дипломата је откупљујући слике које су излагане на париским изложбама успоставио везе са многима од њих и убрзо стекао бројне пријатеље.

            У ТВ емисији снимљеној поводом обележавања 120 година од рођења Саве Шумановића, о животу сликара говоре управнице музеја који се истичу по броју његових дела заступљених у својим фондовима. То су историчарке уметности др Јасна Јованов, Спомен-збирка Павла Бељанског, др Тијана Палковљевић Бугарски, Галерија Матице српске и Весна Буројевић, Галерија „Сава Шумановић“ у Шиду. Поред свеобухватне приче о стваралачком опусу уметника који је оставио неизбрисив траг у целокупном југословенском сликарству тога времена саговорнице новинарке Сташе Јамушаков износе прегршт занимљивих детаља о друштвеним и културним приликама у Паризу из времена боравака Саве Шумановића у престоници Француске.

            Програм Месеца франкофоније 2017. у Спомен-збирци Павла Бељанског, као и претходних година организован је са циљем континуираног унапређења француско-српског културног дијалога, означавајући наставак сарадње Спомен-збирке са франкофоним удружењима и Француским институтом у Србији.

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i
Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana