Festival božićnog kolača “Česnica”

0 502

Festival božićnog kolača prva je manifestacija ove vrste u Srbiji, i na širem području Zapadnog Balkana. Viševekovna tradicija obrednog božićnog kolača (božićnog hleba, česnice) karakteristična je za mnoge narode. On je simbol zajedništva, porodice i temeljnih vrednosti koje su zajedničke brojnim državama i nacijama.


Na festivalu su bili prikazani božićni kolači iz desetak zemalja. Tu su se našli božićni kolači Engleske, Španije, Rusije, Čilea, Slovačke, Nemačke, Belgije, Finske, Irske, Francuske, kolač koji se služi za Božić na karispkim ostrvima kao i nekoliko varijanti srpske česnice. Isključivi cilj događaja, kao i ovogodišnje manifestacije, bio je promocija nematerijalnog kulturnog nasleđa brojnih etničkih zajednica, prezentacija zajedničkog nasleđa i zajedničkih kulturnih vrednosti.


Ovogodišnja manifestacija bila je osmišljena kao jednodnevni događaj na kojem su bili predstavljeni božićni kolači nacionalnih zajednica koje žive na području Republike Srbije. Ideja organizatora je bila da budu predstavljeni božićni hlebovi (božićni kolači,česnice) napravljeni prema običajima i tradiciji različitih nacionalnih zajednica i na taj način da bude predstavljena njihova kultura i kulturno nasleđe.


Opštinu Sečanj predstavljala su udruženja žena iz Sečnja, Krajišnika i Boke.
Izvor: volimzrenjanin.com

 

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i
Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana