Filmsko veče: Ivan Radović

0 835

Ivan RadovićU Spomen-zbirci Pavla Beljanskog u sredu 14. avgusta, biće održano filmsko veče posvećeno Ivanu Radoviću, povodom godišnjice smrti umetnika. Projekcija dokumentarnog filma Ivan Radović iz serijala Slikari i vajari, u produkciji RTS-a počeće od 17 časova

Film govori o životu i stvaralaštvu Ivana Radovića, umetnika koji je lirski nadahnuto prikazivao vojvođansku ravnicu i okruženje u kom je živeo. U priči o prolasku kroz stilske faze, kreiranju slikarski prepoznatljivog identiteta, uticajima i inspiracijama, kao i životnim okolnostima koje su menjale njegovo slikarstvo, saznaćemo više o poznatom srpskom modernisti.

Ivan Radović (22. 06. 1894 – 14. 08. 1973), slikarstvo je učio u Budimpešti, na Umetničkoj akademiji. Godine 1929. postaje prvak Jugoslavije u tenisu, a kao predstavnik zemlje igra za Dejvis kup. Redovno je izlagao na samostalnim i grupnim izložbama u zemlji i u inostranstvu. Bavio se pedagoškim radom (Učiteljska i Viša devojačka škola u Somboru, Umetnička škola u Beogradu). Dobitnik je mnogih nagrada i priznanja i član SANU. Film o Ivanu Radoviću u režiji Mike Miloševića, po scenariju Lazara Trifunovića, čuva se u Dokumentarnom fondu Spomen-zbirke, zahvaljujući saradnji sa Programskim arhivom Radio televizije Beograd.

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i
Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana