Gljivica koja upravlja mravima zombijima

0 438

Gljivica koja ispušta toksine i pretvara mrave u poslušne radilice slične zombijima čini to već 48 miliona godina, tvrde naučnici ukazujući na drevni fosil pronađen u Njemačkoj. Fosilizirani list koji sadrži očite tragove mravljih ugriza naučnicima je neoboriv dokaz o prirodnoj priči strave i užasa.
Dr. David Hughes, sa Sveučilišta Exeter, koji je proučavao fosil, rekao je: „Ovaj list pokazuje jasan znak dobro dokumentiranog oblika parazita, gljivice koja inficira mrave i zatim manipulira njihovim ponašanjem pretvarajući ih u neku ruku mravima zombijima.“

Parazit, Ophiocordyceps unilateralis, čini se preuzima kontrolu nad umom inficiranog mrava. Insekt je prisiljen napustiti mravinjak i potražiti list koji će pružiti idealnu podlogu za razmnožavanje gljivice, prenosi Net.

Kad dođu do lista osjećaju se prisiljenima snažno zagristi u njega zbog čega umiru. „Smrtonosni ugriz“ ostavlja mrava u savršenom položaju za rast gljivice i ispuštanje spora. Ovaj ugriz je izuzetno specifičan, a naučnici su trag pronašli na 48 miliona godina starom listu u dolini Rajne u Njemačkoj.

„Dokazi koje smo pronašli vrlo su slični ožiljcima na lišću koje nalazimo danas što pokazuje da parazit djeluje jako dugo na isti način. Ovo je, barem koliko znamo, najstariji dokaz parazitske manipulacije ponašanja domaćina. Povezanost parazita i mrava je relativno drevna,“ zaključio je.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Royal Society Biology Letters.
Izvor: 24 Sata

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana