Životinje se pojavile 100 miliona godina ranije nego što se mislilo

0 381

Sićušni fosili nepravilnog oblika iz južne Australije mogli bi biti najstariji životinjski ostaci na Zemlji
Pronađeni ostaci primitivnih stvorenja nalik spužvi koja su davno živjela na oceanskim grebenima pomiču vremensku granicu koju su naučnici dosad isticali kao doba kada se pojavila prva životinjska vrsta za gotovo 100 miliona godina!

Geolog sa Princetona Adam Maloof u magazinu Nature Geoscience tvrdi da su okamenjeni ostaci spužve velike oko jedan centimetar stari između 640 i 650 miliona godina. Ako je u pravu, njegovo otkriće bi značilo da su neke životinjske vrste vjerojatno postojale prije najjačeg ledenog doba, u nauci popularno nazivanog i Snowball Earth, kada je čitava zemaljska kugla bila prekrivena ledom.

Prvim životinjskim organizmima na svijetu dosad su se smatrala dva morska organizama za koje se utvrdilo da su živjeli na Zemlji prije oko 550 miliona godina.

Međutim, nefosilni dokazi su već ranije sugerisali da bi spužve mogle biti mnogo starije. Naučnici su analizom DNK pokušali odrediti vrijeme evoluiranja i nastanka brojnih životinjskih vrsta na Zemlji. Prema rezultatima tog istraživanja, spužve su postojale milionima godina prije kambrija, geološkog doba za koje su naučnici ranije bili uvjereni da je doba pojave spužvi.

Marc Laflamme sa univerziteta Yale tvrdi da su najstariji fosilni ostaci spužve stari oko 555 miliona godina, ali da su naučnici analizom stijena došli do zaključka da su evoluirale od 90 do 100 miliona godina ranije.

„Imamo hemijske i molekularne dokaze da su spužve tada postojale, ali nismo mogli pronaći prave fosilne ostatke… Ovo otkriće je uistinu značajno jer su nam bile potrebne tri linije dokaza rane evolucije spužvi, neposredno prije velikog ledenog doba koje je prethodilo evoluciji ostatka životinja.
Izvor: 24 Sata

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana