Građani oprez: Hladnoća preti vašim cevima

0 1.127

Sudeći prema vremenskim prognozama, zima neće skoro popustiti, a iz Javnog – komunalnog preduzeća u Sečnju apeluju građane da obrate pažnju na svoje merne uređaje i vodovodne instalacije te da ih zaštite ako to već nisu uradili.

“Temperature su već danima ispod nule zbog čega se vodovodne cevi mogu smrznuti i prekinuti dovod. Podsećamo građane da su, prema važećoj Odluci o snabdevanju vodom za piće, u obavezi da se brinu o unutrašnjim vodovodnim instalacijama (od vodomera ka objektu), kao i o vodovodnom šahtu, te da je na njima da spreče svako oštećenje vodomera”, kaže predstavnik JKP-a Vladimir Milankov.

Iz tih razloga, Milankov naglašava da je potrebno toplotno izolovati merne uređaje odnosno vodomere.

Kako zaštiti vodomere?

“Vodomer ćete najbolje zaštiti ukoliko ga prekrijete stiroporom ili slamom, budući da samo zavijanje vodomera u različite materijale kao što su krpe ne pruža dovoljnu zaštitu”, poručuju iz JKP-a.

NMR INFO saznaje da treba povesti računa o vodovodnoj instalaciji kao i to da je potrebno preventivno izolovati toplotne cevi u prostorijama domaćinstava koja se slabije ili nikako ne greju.

Iz JKP-a podsećaju da bi dvorišne česme trebalo isključiti u zimskom periodu, a dvorišne vodovodne instalacije koje vode do česmi garaža i drugih pomoćnih prostorija koje se ne greju bi trebalo isprazniti i preventivno zaštititi od smrzavanja i pucanja.

Isto tako bi trebalo obratiti pažnju i na objekte u kojima niko ne boravi i u kojima u ovom periodu nema potrošnje vode. U takvim kućama bi trebalo zatvoriti vodu u šahtu, na ventilu ispred vodomera prekontrolisati instalacije i vodomere te ispustiti vodu iz instalacija kako ne bi došlo do smrzavanja ipucanja vodomera i cevi.
Preventiva i odgovornost će sprečiti veću havariju i osigurati siguran protok dragocene vode i u ovim prehladnim danima.

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i
Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.