Hakerski rat: Kim Dotkom iza rešetaka

0 338

Prva žrtva sukoba Holivuda i slobodnog Interneta. Od piraterije preko “Megaupload” – 42 miliona dolara
DA nije bilo akcije hakera koji su “u znak odmazde” zbog gašenja “Megaupload” za tili čas poobarali nekoliko sajtova najvažnijih državnih institucija u SAD, kao što su oni Ministarstva pravde ili FBI, hapšenje Kima Šmica (u subotu proslavio 38. rođendan) prošlo bi gotovo nezapaženo. Ili bi bar ostalo duboko u senci sukoba američkih vlasti i korisnika interneta zbog novog zakona čiji je cilj bio da se spreči dalja onlajn piraterija.
Od najavljenog zakona se posle protesta, koji su se slili sa svih strana ukazujući da bi njegovom primenom došlo do cenzure, odustalo, ali je Šmic, koga mnogi znaju pod imenom Kim Dotkom, i dalje iza rešetaka.
jegov sajt “Megaupload” je bio vrlo omiljen. Razlog – sa njega su korisnici mogli besplatno da skidaju filmove i muziku. Šmic nije, bar zvanično, jedini vlasnik sajta, jer je optužnica podignuta protiv sedam osoba, ali je on javnosti najbolje poznat. Razlog je novac koji poseduje.
Naime, procenjuje se da je “Megaupload” zaradio 175 miliona dolara od reklama i “premijum članarine” koju su plaćali korisnici da bi brže skidali muziku i filmove. A sam Kim Dotkom tokom prošle godine je od piraterije preko “Megaupload” zaradio 42 miliona dolara. Istovremeno, holivudska muzička i filmska industrija oštećene su za 500 miliona dolara kroz kršenje autorskih prava.
Kim, koji ima nemačko
-finske krvi, uhapšen je tokom nedelje u Oklandu, na Novom Zelandu, po optužnici iz SAD. Ovo mu neće biti prvo upoznavanje sa zatvorskom hranom jer je još 1998. uhapšen zbog toga što su kod njega pronađeni neke ukradene stvari, tačnije brojevi “nestalih” kreditnih kartica. Dobio je dve godine uslovno.
Tokom 2001. godine uradio je prvu veliku stvar za svoju biznis-imperiju. Kupio je jednu internet-kompaniju za 375.000 dolara, vrednost deonica je skočila za više od 300 odsto, Kim je sve preprodao i zaradio milion i po dolara. Nije ni tada sve bilo po zakonu, ali je opet prošao samo sa opomenom.
Ponovo je došao u sukob za zakonom u Bangkoku, u Tajlandu, godinu dana kasnije kada je uhapšen i proteran u Nemačku.
“Megaupload” je ipak njegov najveći poslovni “uspeh”. Doneo mu je mnogo para, prepoznatljivost (što, s obzirom na činjenicu da je visok oko dva metra i težak skoro 140 kilograma, i nije bilo teško) i život koji uključuje brza kola i gomilu lepotica. Uhapšen je u vili koja je vredna oko 25 miliona dolara, policija je zaplenila i njegove skupocene automobile, a do sada je otkriveno da poseduje, na različitim bankovnim računima, oko devet miliona dolara.
Da li će mu sve to biti dovoljno za brzi islazak iz zatvora i dobijanje samo uslovne kazne, kao mnogo puta ranije, ostaje da se vidi.

Večernje novosti – N. S.

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana