Holanđanka najmlađa osoba koja je oplovila svet

0 477

Holanđanka Laura Deker (16) postala je danas najmlađa osoba koja je samostalno oplovila svet. Laura je isplovila 20. januara prošle godine sa karipskog ostrva Sint Marten
SANTO DOMINGO – Holanđanka Laura Deker (16) postala je danas najmlađa osoba koja je samostalno oplovila svet, godinu dana pošto je na sudu stekla pravo da se otisne na ovakvo putovanje.

Laura je isplovila 20. januara prošle godine sa karipskog ostrva Sint Marten, gde su je danas, na kraju putovanja, dočekali roditelji i oko 400 okupljenih – na obali i u malim čamcima, javio je AFP.

Holandski sud joj prethodno, kada je imala samo 14 godina, nije dozvolio da pokuša da oplovi svet i naložio je da devojčica treba da bude pod starateljstvom socijalnih radnika jer je previše mlada da bi se starala za sopstvenu bezbednost na moru.

Laura je zatim pobegla na Sint Marten, ostrvo koje je podeljeno između Francuske i Holandije, a u pratnji policije je vraćena kući.

Dozvolu da pokuša da oplovi svet konačno je dobila u julu 2010. godine.

Prethodno je najmlađi svetski rekorder bila Australijanka Džesika Votson, koja je u maju 2010. okončala plovidbu oko sveta tri dana pre nego što je napunila 17 godina.

Laura je ovaj rekord oborila za oko osam meseci, budući da 17 godina puni u septembru.

Večernje novosti

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana