Kolekcionar i njegova zbirka

0 613

Dečija radionica 2011
Povodom završetka Dečije radionice 2011 pod nazivom Kolekcionar i njegova zbirka, u subotu 28. januara 2012. u 11.00 časova, u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog će biti otvorena istoimena izložba dečijih radova.
Dečija kreativna radionica Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, koja se odvijala od septembra do decembra 2011. godine, protekla je u znaku obeležavanja pedesetogodišnjice postojanja institucije. Kao i prethodnih godina, realizovana je u saradnji sa likovnim pedagozima i saradnicima za likovno vaspitanje Predškolske ustanove „Radosno detinjstvo” u Novom Sadu.
Pre početka praktičnog rada vaspitačima je predstavljen novi, sadržajan program pod nazivom „kustos u vrtiću“, koji je 2010. godine, kada je prvi put primenjen, pokazao dobre rezultate u edukaciji najmlađe publike. Akcenat je stavljen na aktivno učenje unutar matičnih ustanova, a radionice su se održavale i u galerijskom prostoru, pružajući deci predškolskog uzrasta obilje informacija: o ulozi muzeja, o Spomen-zbirci, ličnosti i životu diplomate Pavla Beljanskog, njegovoj kolekciji umetničkih dela, značenju pojma kolekcionar, kao i o osnovnim umetničkim tehnikama. Kroz interaktivno učenje, druženje i razonodu, novostečeno znanje učesnici su potom primenjivali u praksi, organizujući makete sopstvenog izložbenog prostora ili aranžirajući diplomatsko ordenje na uniformi Pavla Beljanskog. Time im je pružen sasvim nov prostor za istraživanje i povezivanje ponuđenih informacija.
Nakon boravka u Spomen-zbirci, oko 250 predškolaca iz 9 vrtića PU „Radosno detnjstvo“, svoje utiske je pretočilo u nova umetnička dela koja će moći da se vide na izložbi Kolekcionar i njegova zbirka do 26. februara. Projekat je realizovan zahvaljujući timskom radu vaspitača, stručnog tima Likovne radionice PU „Radosno detinjstvo“ Jelene Tišme, Dragana Jajića, Dušana Basare, Viktorije Čikoš, Ljubice Tankosić i Vladimira Vranjkovića i koordinatora projekta iz Spomen-zbirke Pavla Beljanskog Marije Zdravić i Đorđa Markovića.
Izložbu Dečije kreativne radionice 2011 – Kolekcionar i njegova zbirka otvoriće Dramski atelje Vesela kornjača.

Šumanović: komedija umetnika ponovo u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog
Zbog velikog interesovanja publike, u četvrtak 26. januara od 18 sati u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog će biti ponovljena projekcija filma Šumanović: Komedija umetnika.
Dugometražna TV drama iz 1984. godine, reditelja Branimira Dimitrijevića i Borisa Miljkovića, prati priču o neobičnoj sudbini slavnog umetnika, kao i ljudima i događajima koji su uticali na stvaranje njegovog umetničkog izraza. Glavne uloge tumače Ljubivoje Tadić (Sava Šumanović), Andrijana Videnović (Kiki), Srđan Šaper (Rastko Petrović), Paolo Mađeli (Andre Lot) i drugi.
U Spomen-zbirci se čuva devet slika Save Šumanovića iz Kolekcije Pavla Beljanskog: Doručak na travi, Jabuke i grožđe, Naga žena sa šalom (1927), Voćnjak (1928), Naga žena, Jesen (1929), kao i Kuća u sokaku, Zima u Sremu (1933) i Šid pod snegom (1935). Posetioci će biti u prilici da obogate svoju biblioteku novim izdanjem Spomen-zbirke Sava Šumanović – slikar magijskog realizma autorke Milane Kvas, koja donosi nov pristup u tumačenju opusa ovog umetnika.

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana