HAMLET U BEOGRADU

0 871

– Velika svetska turneja Glob teatra –

Hamlet-scena-iz-predstave
„Hamlet“ – scena iz predstave

Velikom svetskom turnejom koja je počela 23. aprila, slavni Glob teatar iz Londona je započeo sa obeležavanjem velikog jubileja, 450 godina od rođenja Vilijama Šekspira. U sklopu svetske turneje, koja će trajati dve godine, Glob teatar će 18. juna gostovati u Beogradu, na sceni Narodnog pozorišta sa predstavom Hamlet u režiji Dominika Dromgula i Bila Bakhursta. Prema oceni umetničkog direktora Glob teatra radi se o “velikoj pozorišnoj avanturi” u kojoj će učesnici predstave putovati avionom, vozom i autobusom a sve u cilju da se “duh Hamleta” približi što većem broju ljudi.

Ceo ovaj projekat je nazvan Globe to Globe: Hamlet i isti će imati priliku da se vidi u skoro svim zemljama sveta. Prva destinacija pozorišne trupe Glob teatra je Evropa, zatim Karipska ostrva pa Severna i Južna Amerika. Potom sledi godstovanje u Africi i Australiji i ostrvima Tihog okeana da bi preko Indonezije, Japana, Kine i Azije na kraju trupa došla na mesto odakle je krenula a to je Glob teatar u Londonu.

Glob teatar je zapravo replika elizabetanskog pozorišta koji je smešten na levoj obali reke Temze. Prema planu poslednje izvođenje biće održano 23. aprila 2016. godine kada se navršava 400 godina od smrti Vilijama Šekspira. Piter Bruk, poznati svetski pozorišni reditelj o ovom projektu kaže: Skoro da ne postoji kutak na planeti gde reči “biti ili ne biti” nisu prevedene. Čak i ukoliko neko ne govori engleski jezik, kada čuje ovaj citat, odmah prepoznaje da je reč o Šekspiru! „Hamlet“ je od svih Šekspirovih dela najkompleksniji, zato što se svi ljudi, stariji ili mlađi, danas vrlo lako mogu identifikovati sa likovima drame. Izvesti „Hamleta“ na originalnom jeziku u celom svetu vrlo je smeo i dinamičan projekat. Ovo može doneti bogato iskustvo i novo otkriće publici svuda.

Gostovanje Glob teatra u Beogradu svakako jeste veliki ne samo pozorišni, već i kulturni događaj kod nas koji zaslužuje veliki respekt.

R. Zubac

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i
Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana