Istorija razvoja poljoprivrednih mašina u Banatu od 1718. do 1918. (19)

0 2.422

Biografija velikana iz istorije poljoprivrednih mašina

* Sajras Hol Mek Kormik (Cyrus Hall Mc Cormick): Amerika. Žetelice. Kovači. Čikago. London. Pariz. Hamburg. Beč. Derbi.

* Džozef Raston (Joseph Ruston): Englez. Vetrenjače. „Ruston, Burton&Proctor”. Bageri. Liverpul. Mančester.

SAJRAS HOL MEK KORMIK
Sajras Hol Mek Kormik je rođen 15. februara 1809. godine u Rokbridžu u Americi. Kao mladić od 22 godine je 1831. godine preuzeo očev dugo godišnji, bezuspešni posao u pravljenju žetelica. Za šest nedelja je Sajras konstruisao novu žetelicu i uspešno je isprobao na komšijskoj farmi u Valnutgrou. On je više puta menjao konstrukciju svoje žetelice i patentirao je 1834. godine. Do 1847. godine je toliko proširio proizvodnju ovih mašina da u malom Valnut Grovu nije bilo dovoljno kovača koji bi mogli da ih naprave. Zato se udružio sa Grejom, kupio plac i napravio fabriku u Čikagu i 1848. godine proizveo 500 žetelica.

Na velikoj izložbi u Londonu je Mek Kormik dobio prvu veliku zlatnu medalju, a kasnije su se ređale medalje na izložbama u Parizu, Hamburgu i Beču. Postao je počasni član Francuske akademije nauka, i član Francuske počasne legije. U godini svog jubileja, pedesetogodišnjici od stvaranja prve žetelice, Mek Kormik je od engleskog Kraljevskog poljoprivrednog društva 1881. godine dobio nagradu, posle isprobavanja njegove žetelice u Derbiju, koja je vezivala plastove u snopove. Sajras Hol Mek Kormik je umro 13. maja 1884. godine, a iste godine su njegovi naslednici i Mek Kormikova kompanija žetelačkih mašina (Mc Cormick harvesting machine Co) prodali 54.841 žetelicu.

DŽOZEF RASTON
Osnivač kompanije Raston-Proktor je bio Džozef Raston, Englez, rođen u Četerisu 1835. godine. Odrastao je na velikoj i bogatoj farmi svoga oca koja je zapošljavala 28 ljudi. Posle završenog školovanja je radio u šefildskoj firmi koja je proizvodila noževe. Džozef Raston je rođen sa talentom za biznis. Ovaj talenat se veoma brzo iskazao, pa je došlo do pregovora Džozefa Rastona sa Bartonom i Proktorom iz Linkolna. Barton i Proktor su gradili postrojenja za vetrenjače i popravljali sve vrste, tada postojećih poljoprivrednih mašina. Oni su bili poznati u Engleskoj po svom kvalitetnom radu, ali nisu imali dovoljno sredstava za ulaganje u veće poslove. Ovo je bila odlična prilika za mladog i ambicioznog Džozefa Rastona i januara 1857. godine je sklopljen ugovor, po kome je svaki partner dobijao jednako, 150 funti godišnje plate, a preduzeće se zvalo Raston-Barton-Proktor (Ruston-Burton&Proctor). Osim toga, Džozef Raston je dobijao posebne premije, za svaku prodatu parnu mašinu 5 funti, a 1 funtu za prodatu vršalicu. Odmah, nakon sklapanja ugovora je Džozef Raston naglo proširio proizvodnju, što je bilo previše za partnera Bartona koji ih je 18. jula 1857. godine napustio.

Do penzionisanja Džozefa Rastona, 1864. godine, kompanija Raston-Proktor je zapošljavala više stotina ljudi. On je stvorio firmu koja je bila za ugled i proizvodila sve vrste poljoprivrednih i drugih mašina, kao što su bageri kojima je prokopavan veliki kanal za brodove između Liverpula i Mančestera, i koja je stalno dobijala nagrade na izložbama širom sveta. Omiljeni moto ovog ambicioznog poslovnog čoveka je bio: “Moj kupac je moj najbolji prijatelj”. Kompanija Raston-Proktor je 1889. godine zapošljavala 1.600 ljudi i bila jedna od najvećih kompanija u Engleskoj.

Autor: Sabo Jožef

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i
Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana